Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Uzaktan Eğitime İlişkin Görüşleri - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Pullu, Emine Kübra (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı meslek yüksekokulu öğrencilerinin uzaktan eğitime ilişkin görüşlerini belirlemektir.Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Kayseri Üniversitesi Develi Hüseyin ŞahinMeslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri bölümünden beş öğrenci; Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığıbölümünden sekiz öğrenci; Çocuk Gelişimi bölümünden on sekiz öğrenci ve Lojistik bölümünden beş öğrencioluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden olgu bilimi (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır.Araştırmanın çalışma grubu maksimum çeşitlilik örneklemesine göre belirlenmiştir. Gönüllülük esas alınarak28 kadın ve 8 erkek olmak üzere toplam 36 öğrenci çalışmaya dâhil edilmiştir. Veri toplama sürecindeöncelikle Fırat Üniversitesi’nden Etik Kurul onayı (97132852/100/sayılı) alınmıştır. Veri toplama aracı olarakaraştırmacılar tarafından oluşturulan ve 10 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış bir görüşme formukullanılmıştır. Veriler betimsel analiz yöntemine göre analiz edilmiştir. Öğrencilerin görüşleri analizedildiğinde uzaktan eğitim sistemine ve derslere etkisine ilişkin olarak olumlu ve olumsuz bağlamda sonuçlarelde edilmiştir. Çalışmanın sonucunda; ‘öğrencilerin uzaktan eğitim kararına yönelik hisleri’, ‘üniversiteninsunduğu uzaktan eğitim sistemi ile ilgili düşünceler’, ‘üniversitenin yapmış olduğu bilgilendirme ve destekçalışmaları’, ‘canlı ders uygulamalarının öğrenme süreci üzerindeki olumlu etkileri’, ‘canlı dersuygulamalarının öğrenme süreci üzerindeki olumsuz etkileri’, ‘uzaktan eğitim sisteminde yer alan aktiviteler’,‘derslerin uzaktan eğitme uygunluğu’, ‘sistemden kaynaklanan olumsuzluklar’, ‘teknolojik alt yapı ile ilgilisorunlar’ ve ‘yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitim sisteminin eş zamanlı olarak kullanılabilirliği’ şeklinde 10 anatema ortaya çıkmıştır. Öğrenciler uzaktan eğitim sistemine ilişkin hem olumlu hem de olumsuz görüşlerbildirmişlerdir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Bilgisayar Bilimleri; Bilgi Sistemleri