Nefrektomi endikasyonlarımızın retrospektif analizi - Ardicoglu, Arslan; Orhan, İrfan; Şenol, Fethi Ahmet; Ergin, Ertürk; Yalçınkaya, Fatih; Baydinç, Can (My University, 2000)
Bu çalışmada nefrektomi endikasyonlarının sıklık sırası ve özelliklerini incelemek amacıyla kliniğimizde 1996 -1999 yılları arasında nefrektomi yapılmış 60 hastanın endikasyonlarını retrospektif olarak değerlendirdik. Hastaların yaş ve cinsiyet dağılımı belirlendi ve preoperatif endikasyonları ile nefrektomi materyallerinin patolojik değerlendirme sonuçları karşılaştırıldı. Preoperativ endikasyonlarına göre nefrektomi yapılan hastalarda en sık neden %43.33 ( n=26) oranında kronik enfeksiyona bağlı pyonefroz olarak belirlendi. Tümör nedeniyle nefrektomi yapılma oranı %28.33 (n=17), üriner taş hastalığı nedeniyle %21.67 (n=13), renal travma nedeniyle %6.67 (n=4) olarak saptandı. Benign nedenlerle yapılan nefrektomi halen yüksek oranlarda seyretmekte ve, bölgemizde kronik enfeksiyona bağlı pyonefroz, üriner taş hastalığı ve renal travma önemini korumaktadır.
Keywords: Görülme sıklığı; İdrar yolu enfeksiyonları; Kolelitiyaz; Nefrektomi; Geriyedönük çalışma