SEZARYEN AMELİYATI YAPILAN HASTALARDA PREOPERATİF SERUM ASPROSİN DÜZEYİNİN PREOPERATİF AĞRI EŞİĞİ VE POSTOPERATİF ANALJEZİK TÜKETİMİ İLE İLİŞKİSİ - ÖZÇELİK, GÜLSÜM (Fırat Üniveristesi, 2025)
Asprosin, beyaz adipoz dokudan salgılanan bir adipokin olup, metabolik süreçlerin yanı sıra ağrı modülasyonunda da rol oynayabileceği düşünülmektedir. Bu çalışma, sezaryen doğum uygulanacak gebelerde preoperatif serum asprosin düzeylerinin preoperatif ağrı eşiği ve postoperatif analjezik tüketimi ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sezaryen doğum planlanan gebeler çalışmaya dahil edilmiştir. Ağrılı gebe grubunda 37, ağrısız gebe grubunda 37 olmak üzere toplam 74 gebe incelenmiştir. Katılımcıların preoperatif dönemde serum asprosin düzeyleri ölçülmüş ve ağrı eşiği değerlendirilmiştir. Postoperatif dönemde ise kullanılan analjezik ilaç miktarları kaydedilmiştir. Veriler istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Ağrısız grupta yaş ortalaması (p=0.012), VKİ (p=0.026) ve gebelik haftası (p=0.0013) ağrılı gruba göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. ASA skoru açısından ağrılı grupta daha yüksek risk saptanmıştır (p=0.006). Asprosin düzeyleri ise ağrılı grupta belirgin şekilde daha yüksek tespit edilmiştir (p=0.019). VAS skorları ve ağrı eşiği açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Tüm çalışma grubunda asprosin düzeyi ile postoperatif analjezik tüketimi arasında pozitif bir korelasyon bulunmuş (r=0.2482, p=0.033), ancak gruplar içinde bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Çalışma bulguları, asprosinin sezaryen doğum uygulanan gebelerde preoperatif ağrı eşiği ve postoperatif analjezik tüketimi ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Bu durum, asprosinin postoperatif ağrı yönetiminde potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.

Asprosin is an adipokine secreted from white adipose tissue and is thought to play a role in pain modulation as well as metabolic processes. This study aims to evaluate the relationship between preoperative serum asprosin levels and preoperative pain threshold and postoperative analgesic consumption in pregnant women undergoing caesarean section. Pregnant women scheduled for caesarean section were included in the study. A total of 74 pregnant women, 37 in the painful pregnant group and 37 in the pain-free pregnant group, were analysed. Serum asprosine levels were measured and pain threshold was evaluated in the preoperative period. In the postoperative period, the amount of analgesic drugs used was recorded. The data were evaluated by statistical analyses. The mean age (p=0.012), BMI (p=0.026) and gestational week (p=0.0013) were significantly higher in the pain-free group compared to the painful group. In terms of ASA score, a higher risk was found in the painful group (p=0.006). Asprosin levels were significantly higher in the painful group (p=0.019). No statistically significant difference was found between the groups in terms of VAS scores and pain threshold (p>0.05). A positive correlation was found between asprosine level and postoperative analgesic consumption in all study groups (r=0.2482, p=0.033), but this relationship was not statistically significant within groups (p>0.05). The study findings suggest that asprosine may be associated with preoperative pain threshold and postoperative analgesic consumption in pregnant women undergoing caesarean section. This suggests that asprosine may be used as a potential biomarker in postoperative pain management.
The relationship between preoperative serum aspirin levels in patients undergoing caesarean section and preoperative pain threshold and postoperative analgesic consumption
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon