PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARDA MİZOFONİ - ÇAKAR, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Mizofoni belirli seslere maruziyet sonucu; kişide rahatsızlık hissi, iğrenme, öfke ile nadiren saldırgan davranışların görüldüğü kişinin sosyal ve mesleki işlevselliğini etkileyen bir bozukluktur. Bu çalışmada psikiyatri polikliniğine başvuran hastalar ve sağlıklı insanlarda mizofoni sıklığı ile mizofoninin yaşam kalitesine etkisi ve psikiyatrik bozukluklar ile ilişkisini araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya Fırat Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine 2022 yılı içerisinde muayene olmak için başvuran herhangi bir organik hastalık öyküsü ile psikotik bozukluk ve bipolar bozukluk öyküsü olmayan 223 hasta alındı. Çalışma şartlarını sağlayan, hasta grubuyla yaş ve cinsiyet bakımından eşleştirilmiş 105 sağlıklı kişi kontrol grubu olarak alındı. Katılımcılara sosyodemografik ve klinik veri formu, Yaşam Kalitesi kısa formu (WHOQOL-Bref), Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu Tarama Anketi, Mizofoni Belirti Listesi (MBL), Amsterdam Mizofoni Ölçeği (A-MISO-S) uygulandı. Hasta grubunda bulunanlarda mizofoni görülme oranı %20,2 kontrol grubunda görülme oranı %2,9 olarak bulunmuştur. Mizofoni tanısı alanların en sık rahatsız oldukları sesler yemek yeme/çiğneme/şapırtı sesleri, horlama sesi ve boğaz temizleme sesi olmuştur. Anksiyete bozukluğu olanların %9,9'unda, depresif bozukluk olanların %24,4'ünde ve OKB olanların ise %50'sinde mizofoni görülmüştür. Mizofonisi olanların yaşam kalitesi ruhsal ve sosyal alt boyutları mizofonisi olmayanların puanından anlamlı şekilde düşük bulunmuştur(p<0,001). Mizofonisi olanların OKKB tarama testi puanı mizofonisi olmayanların puanından anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p=0,004). Sonuç olarak mizofoni tanısının psikiyatrik bozukluğu olan hastalarda sağlıklı kişilere göre önemli ölçüde yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca mizofoniye en sık eştanı olarak OKB görülmüş olması mizofoninin obsesif kompulsif spektrum bozukluklarıyla ele alınabileceğini düşündürmektedir. Mizofoni ile diğer ruhsal bozuklukların ilişkisinin aydınlatılması uygun tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine yardımcı olacaktır. Anahtar Kelimeler: Mizofoni, psikiyatrik bozukluk, obsesif kompülsif bozukluk

Misophonia is a disorder that affects the social and occupational functionality of the person in which a feeling of discomfort, disgust, anger and rarely aggressive behaviors are observed as a result of exposure to certain sounds. In this study, we aimed to investigate the frequency of misophonia, the effect of misophonia on quality of life and its relationship with psychiatric disorders in healthy people and patients admitted to the psychiatry outpatient clinic. A total of 223 patients without a history of any organic disease, psychotic disorder or bipolar disorder, who applied to the Fırat University Hospital Mental Health and Diseases Polyclinic in 2022 for medical checkup , were included in the study. A total of 105 healthy individuals who met the conditions of the study and matched with the patient group in terms of age and gender were taken as the control group. Sociodemographic and clinical data form, World Health Organızation Quality of Life short form (WHOQOL-BREF), Obsessive Compulsive Personality Disorder (OCPD) Screening Questionnaire, Misophonia Symptoms List (MSL), Amsterdam Misophonia Scale (A-MISO-S) were administered to the participants. Misophonia was seen at a rate of 20.2 % in the patient, and 2.9% in the control group. The sounds most frequently disturbed by those diagnosed with misophonia were eating/chewing/smacking, snoring and throat clearing sounds. Misophonia was observed in 9.9% of those with anxiety, in 24.4% of those with depressive and in 50% of those with obsessive-compulsive disorders. The scores of the participants with misophonia related to mental and social sub-dimensions of the quality of life were found to be significantly lower than those without (p<0.001). The OCCD screening test score of those with misophonia was found to be significantly higher than the test score of those without (p=0.004). In conclusion, the diagnosis of misophonia was seen at a significantly higher rate in patients with psychiatric disorders than in healthy individuals. In addition, the fact that OCD was the most frequently seen comorbidity of misophonia suggests that misophonia can be handled together with obsessive-compulsive spectrum disorders. Clarifying the relationship between misophonia and other mental disorders will help develop appropriate treatment approaches. Keywords: Misophonia, psychiatric disorder, obsessive compulsive disorder
Misophonia in psychiatric disorders
Keywords: Psikiyatri