Nephrotic syndrome in a child following a cee sting - Aydin, Mustafa; Kabakuş, Nimet; Akarsu, Saadet; Demirol, Mustafa (My University, 2006)
Arı sokmaları daha önceleri nefrotik sendromun bir nedeni olarak suçlanmış olmakla birlikte, literatürde fazla sayıda olgu bildirilmemiştir. Üç yaşında kız olgu arı sokmasından sekiz gün sonra gelişen yaygın ödemleri nedeni ile başvurdu. Fizik muayene ve laboratuvar bulguları nefrotik sendrom ile uyumlu idi. Serum IgE düzeyi yüksek bulundu. Kortikosteroid tedavisinden sonra ödemlerinin hızla gerilediği ve laboratuvar bulgularının ise normale geldiği görüldü. Nefrotik sendrom gelişimi ve aşırı duyarlılık arasında ilişki olması nedeni ile arı sokması vakaları gelişebilecek bir çok immün-aracılı komplikasyonlar yönünden yakından izlenmelidir.
Keywords: Kadın; Isırmalar ve sokmalar; Çocuk; okul öncesi; Tedavi sonucu; Ödem; Nefrotik sendrom; Prednizolon; Arılar