DENEYSEL GANGLİON HÜCRE HASARINDA İSRADİPİNİN KORUYUCU ETKİNLİĞİ - GÜÇLÜ, İLTER (Fırat Üniveristesi, 2024)
Glokom retina ganglion hücre kaybı ile karakterize ilerleyici bir optik nöropatidir. Dünyada önlenebilir körlüğün en sık ikinci sebebi glokomdur. Kanıtlanmış değiştirilebilir tek risk faktörü göz içi basınç olmasına rağmen göz içi basıncı normal olsa da glokoma bağlı görme kaybı meydana gelebilir. Nöroprotektif tedavi ise glokomda faydalı olabilecek bir yöntemdir. İsradipin antihipertansif olarak kullanılan bir L tipi kalsiyum kanal blokörüdür. Nöroprotektif ve antioksidan etkinliği bulunmaktadır. Çalışmamızda amacımız daha önce deneysel olarak gözlerde çalışılmayan isradipin topikal damlanın deneysel ganglion hücre hasarında nöroprotektif ve antioksidan etkinliğini araştırmayı planladık. Çalışmamızda toplam 60 adet Wistar albino cinsi rat rastgele 6 gruba bölündü. Kontrol grubunda yedi adet rat yer aldı ve herhangi bir işlem yapılmadı. Sham-1 grubunda yed adet rat yer aldı ve ilaçlar hazırlanırken çözücü olarak kullanılan dimetil sulfoksit (DMSO) intravitreal olarak verildi. Sham-2 grubunda yedi adet rat yer aldı ve N-metil-D-aspartat (NMDA) enjeksiyonu yapılarak apoptozis indüklenmiş ve retina ganglion hücre hasarını sağlamak amaçlanmıştır. İsradipin-1, isradipin-2 ve brimonidin gruplarında 13' er adet rat yer aldı ve N-metil-D-aspartat (NMDA) enjeksiyonu yapılarak apoptozis indüklenmiş ve retina ganglion hücre hasarısağlanması amaçlanmıştır. Sham-1 ve sham-2 grubuna herhangi bir tedavi verilmedi. İsradipin-1 grubuna %0.03 topikal isradipin damla, isradipin-2 grubuna %0.06 topikal isradipin damla ve brimonidin grubuna %0.15 brimonidin tartarat damla 21 gün boyunca 12 saat ara ile birer damla olarak uygulandı. İsradipin-1 ve isradipin-2 gruplarında caspase-3 düzeyi diğer gruplara göre istatistiksel anlamlı düzeyde düşük görülmüştür. Glutatyon peroksidaz enzimi düzeyi isradipin-1 ve isradipin-2 gruplarında diğer gruplara göre istatistiksel anlamlı olmayan düzeyde yüksek izlendi. Süperoksit dismutaz enzimi düzeyi isradipin-1 ve isradipin-2 gruplarında diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Katalaz enzimi düzeyi isradipin-2 grubunda diğer gruplara göre istatistiksel anlamlı düzeyde düşük görülmüştür. İsradipin-1 ve isradipin-2 gruplarında BDNF düzeyi sham-2 ve kontrol gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı olmayan düzeyde artış görülmüştür. Histolojik değerlendirmede isradipin-2 grubu 100µm retina uzunluğundaki retina ganglion hücre sayısı açısından sham-2 ve brimonidin grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Topikal isradipin damla antiapoptotik, antioksidan etki göstererek retinal ganglion hücrelerinin sağ kalım oranını arttırmıştır.

Glaucoma is a progressive optic neuropathy characterised by retinal ganglion cell loss. Glaucoma is the second most common cause of preventable blindness in the world. Although the only proven modifiable risk factor is intraocular pressure, vision loss due to glaucoma can occur even if intraocular pressure is normal. Neuroprotective therapy may be useful in glaucoma. Isradipine is an L-type calcium channel blocker used as an antihypertensive. It has neuroprotective and antioxidant activity. In this study, we planned to investigate the neuroprotective and antioxidant efficacy of isradipine topical drops in experimental ganglion cell injury, which has not been studied in eyes before. In our study, 60 Wistar albino rats were randomly divided into 6 groups. Seven rats were included in the control group and control group was not treated. Seven rats were included in the Sham 1 group and Sham-1 group received dimethyl sulfoxide (DMSO) intravitreally, which was used as solvent in the preparation of the drugs. Seven rats were included in the Sham-2 group and apoptosis was induced by injection of N-methyl-D-aspartate (NMDA) and retinal ganglion cell damage is aimed to provide. There were 13 rats each in isradipine-1, isradipine-2 and brimonidine groups and and apoptosis was induced by injection of N-methyl-D-aspartate (NMDA) and retinal ganglion cell damage is aimed to provide. Sham-1 and sham-2 groups did not receive any treatment. Isradipine-1 group received 0.03% topical isradipine drops, isradipine-2 group received 0.06% topical isradipine drops, and brimonidine group received 0.15% brimonidine tartrate drops at 12-hour intervals for 21 days. Caspase 3 level was significantly lower in isradipine-1 and isradipine-2 groups compared to the other groups. Glutathione peroxidase enzyme levels in isradipine-1 and isradipine-2 groups were at a statistically insignificant level higher than the other groups. Superoxide dismutase enzyme levels were significantly higher in isradipine-1 and isradipine-2 groups compared to the other groups. Catalase enzyme level was significantly lower in the isradipine-2 group compared to the other groups. In isradipine-1 and isradipine-2 groups, BDNF levels were increased at a non-statistically significant level compared to sham-2 and control groups. In histological evaluation, isradipine-2 group was found to be statistically significantly higher than sham-2 and brimonidine group in terms of retinal ganglion cell number at 100 µm retinal length. Topical isradipine drip increased the survival rate of retinal ganglion cells by showing antiapoptotic and antioxidant effects.
Protective effectiveness of isradipine in experimental ganglion cell damage
Keywords: Göz Hastalıkları