HASTANE BİNALARININ ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE YEŞİL KONSEPT ÇIKTILARININ SİMÜLASYON İLE DEĞERLENDİRİLMESİ: ELAZIĞ ÖRNEĞİ - BOYDAK, HAZAL (Fırat Üniveristesi, 2020)
Sanayi devrimi sonucundaki teknolojik gelişmeler ve insanların yaşam biçimindeki değişimler ile birlikte enerji ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Bu durum enerjinin daha verimli bir şekilde kullanılması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Böylece enerji ile alakalı tüm konular arasından enerji verimliliğinin ön planda tutulmasına sebep olmuştur. Bu çalışmanın amacı yoğun enerji tüketimi olan hastane yapılarının enerji performansını simülasyon programı kullanarak analiz etmek ve enerji tüketimini azaltacak öneriler sunmaktır. Bu amaçla hastane yapılarının duvarlarında ve çatısında kullanılabilecek malzemelerin enerji verimliliğine olan katkısı simülasyon programı ile değerlendirilmiş, karşılaştırılmış ve alternatif kabuk bileşenleri belirlenmiştir. Çalışmada Elazığ ili sınırları içerisinde bulunan Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis Binası yapısının Bina Bilgi Modelleme (BIM) tabanlı Autodesk Revit 2018 Programı'nda üç boyutlu modeli ve Bina Enerji Modeli (BEM) oluşturulmuştur. Daha sonra modelde malzeme türlerinin ve malzemelerin bir araya geliş biçimlerinin oluşturacağı enerji tüketim farklılıklarını hesaplamak için Green Building Studio (GBS) ile enerji analizi yapılmıştır. Acil Servis Binası'nın analizleri yapılmak üzere geleneksel duvar örgü malzemesi olarak bims blok, gazbeton, tuğla kullanılmıştır. Duvar yalıtım malzemesi olarak ise Expanded Polystyren köpük (EPS), Ekstrude Polistren sert köpük (XPS), Poliüretan Köpük, Taşyünü kullanılmıştır. Duvar malzemelerine ek olarak modül şeklinde yeşil duvar tipinin uygulandığı alternatifler de bulunmaktadır. Tüm bu malzemeler duvara içten yalıtımlı duvar, dıştan yalıtımlı duvar, sandviç duvar şeklinde uygulanmıştır. Çatı tipi olarak klasik teras çatı ve yeşil çatı seçilmiştir. Tüm malzemeler kullanılarak 148 farklı alternatif oluşturulmuştur. Çalışmanın sonucunda belirlenen tüm alternatifler incelenmiş, karşılaştırılmış, en olumlu ve en olumsuz alternatifler belirlenmiştir.

With the technological developments as a result of the industrial revolution and the changes in people's lifestyles, the need for energy is increasing day by day. This situation reveals the necessity of using energy more efficiently. Thus, it has caused energy efficiency to be prioritized among all energy-related issues. The aim of this study is to analyze the energy performance of hospital buildings with intense energy consumption by using a simulation program and to offer suggestions to reduce energy consumption. For this purpose, the contribution of the materials that can be used on the walls and roofs of hospital buildings to the energy efficiency were evaluated with the simulation program, compared and alternative shell components were determined. In this study, a three-dimensional model and Building Energy Model (BEM) were created in the Building Information Modeling (BIM) based on Autodesk Revit 2018 Program of the Fırat University Faculty of Medicine Hospital Emergency Service Building within the borders of the province of Elazig. Then, energy analysis was performed with Green Building Studio (GBS) to calculate the energy consumption differences that will be created by the material types and the way the materials come together. In order to analyze the Emergency Service Building, pumice block, gas concrete and brick were used as traditional masonry materials. Expanded Polystyrene foam (EPS), Extruded Polystyrene rigid foam (XPS), Polyurethane Foam, Rockwool were used as wall insulation material. In addition to the wall materials, there are alternatives where the green wall type is applied in the form of modules. All these materials were applied to the wall as an internally insulated wall, an externally insulated wall, and a sandwich wall. Classical terrace roof and green roof were chosen as roof type. Using all materials, 148 different alternatives were created. As a result of the study, all the alternatives determined were examined, compared, and the most positive and the most negative alternatives were determined.
Simulation assesment of green concept outputs in energy efficiency of hospital buildings: Elazig example
Keywords: Mimarlık