DÜŞÜK YAPAN KADINLARDA VE KONJENİTAL ANOMALİLİ DOĞAN ÇOCUKLARDA SİFİLİZ ANTİKORLARININ ARAŞTIRILMASI - EROL, GÜLSER (Fırat Üniveristesi, 1991)
BOLUM-7 6- ÖZET: Bu çalışmada; Ocak. 1990 ile ocak. 1991 tarihleri arasında F.Ü. Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Elazığ Devlet Hastanesi, Elazığ Sosyal Sigortalar Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniklerinde düşük yapan 512 kadın ve anomalili doğan 12 çocuğun kan örneği incelendi. 512 kadın olgudan 9 (11.76)*unda RPR flokülasyon testi ve 4 (S0.78)'ünde TPHA mikrohemaglütinasyon testi 1/20, 1/80 litrelerde olumlu bulundu. Anomalili doğan 12 çocuğun RPR ve TPHA testi olumsuzdu. Sifilız olumlu bulunan olguların eşlerinde de aynı yöntemlerle anti-Treponema antikorlar arandı. Bunların ikisinin eşlerinde RPR ile TPHA testi (1/80 ile 1/160 tıtrelerde) olumlu bulundu. Bununla beraber çalışmada düşük etkeninin gerçekten Si fil iz olup olmadığım göstermek için RPR testleri olumlu bulunan olgularda Toxo plasma, Brucella ve Listeria Tip I ve Tip IV'e karşı antikorlar araştırıldı. Bulgular çok yönlü değerlendirilerek kendilerinde ve eşlerinde RPR, TPHA testleri olumlu olan 2 (10.39) kadın olgunun gerçek sifilız hastası olduğu görüldü..50-
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mikrobiyoloji; Microbiology