Poli(2-Hidroksi-3-Benzofenoksipropil Metakrilat-Benzil Metakrilat) Kopolimerinin Ters Gaz Kromatografisi ile Termodinamik Özelliklerinin İncelenmesi - Açıkses, Aslışah; Biryan, Fatih (My University, 2018)
Bu çalışmada (2-hidroksi-3-benzofenoksipropil metakrilat0.45 - benzil metakrilat) kopolimerinin ters gaz kromatografisi (IGC) ile polimer-prob sistemleri için termodinamik özellikleri incelendi. Farklı sıcaklıklarda prob olarak bir seri alkan ve alkol kullanıldı. Her bir prob kolona enjekte edilerek probların spesifik alıkonma hacimleri (o gV ) tayin edildi. Camsı geçiş sıcaklığı Tg’ yi tayin etmek için (1/T; ln o gV ) grafikleri çizildi. Her iki grafikten de P(HBFPMA0.45-ko-BMA)’ nin camsı geçiş sıcaklığı 98 oC olarak bulundu. Tg’nin altındaki sıcaklıklarda adsorpsiyon ısısı ?Ha ve Tg’nin üzerindeki sıcaklıklarda sorpsiyona ait ?G1s, ?H1s ve ?S1s değerleri hesaplandı. Sonsuz seyreltik hal için polimer-çözücü etkileşimleri ?? 1 , ? 12 ?, ?G1? ve ?H1? değerleri ve aynı sıcaklık aralığında kopolimerin çözünürlük parametreleri (?2) bulundu. P(HBFPMA0.45-ko-BMA)’nin çözünürlük parametreleri (?2) sıcaklık arttıkça azaldı. Bulunan sonuçlar kullanılan probların kopolimer için zayıf çözücü olduğunu gösterdi.
Keywords: Kimya; Analitik; Kimya; Organik