YEREL BASINA GÖRE DİYARBAKIR'DA SİYASİ İKTİSADİ VE SOSYAL HAYAT (1983-2000) - KIRMIZIGÜL, NURŞİN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Tarihi geçmişine bakıldığında Diyarbakır, binlerce yıllık bir geçmişe dayanan değişik kültür ve medeniyetleriyle, başta surlar olmak üzere kenti birbirinden güzel hale getiren değişik anıtlarıyla, önemli yaşam merkezlerinden biridir. Eşsiz tarihi dokusu, camileri, kiliseleri, medreseleri ve turistik mekânlarıyla Diyarbakır bir dünya kentidir. UNESCO dünya kültür mirası listesine alınan Diyarbakır surları, tarihi yapıları ve Hevsel bahçeleri ile adeta müze havası olan kadim bir kenttir. 33 medeniyete beşiklik etmiş ve her gelen uygarlık, asırlardır ayakta kalan çok değerli tarihi eserleri gelecek nesillere miras olarak bırakmıştır. İnsanlık tarihi kadar eski bir kent olan Diyarbakır, insanoğlunun ilk izlerinin bulunduğu, üretim ve yerleşik hayatın başladığı nadir yerlerden biridir. Mezopotamya'nın bereketli topraklarının bağrında Dicle Nehri'nin sularıyla düşlerin yeşerdiği Diyarbakır, insanlığın ortak mirası ve tarihin taşlara yazıldığı önemli bir şehirdir. Tarihin eski dönemlerinden günümüze kadar önemli bir merkez olma özelliğini hep korumuştur. Bu konuda kentin yerel basındaki 1983 ile 2000 yılları arasında birçok farklı gazete incelendiğinde bu kadim kentin ne kadar önemli bir şehir olduğu bir kez daha görülebilmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayan Cumhuriyet dönemi ve sonrasında çıkarılan gazeteler kentin hafızası olması bakımından önemli bir yer tutmuş ve yerel basın olarak tarihe tanıklık etmiştir.

Considering ıt's historical past, Diyarbakır is one of the important living centers of life with its different cultures and civilizations dating back thousands of years, and ıt's various monuments, especially the city walls, which make the city more beatiful than the other. Diyarbakır is a world city with its unigue historical texture, mosgues, churches, madrasahs and touristic attractions. Diyarbakır which is included in the UNESCO world cultural heritage list, is an ancient city with it's walls, historical buildings and Hevsel gardens. It has been the cradle of 33 civilizations and each civilization has left valuable historical artifacts that have survived for centuries as a legacy to future generations. Diyarbakır a city as old as human history is one of the rare places where the fırst traces of humanity are found and where production and settled life began. Diyarbakır, where dreams blossom with the waters of the Tigris River in the heart of the fertile lands of Mesopotamia, is an important city where the common heritage of humanity and history are written on stones. It has always maintained its status as an important center from the ancient times of history to the present day. When many newspapers in the city's local press between 1983 and 2000 are examined, it's once again seen how important this ancient city is. The newspapers published during and after the republic period, whıch started during the Ottoman Empire have an important place in terms of being the memory of the city and witnessed history as the local press.
According to the local press political economic and social life in Diyarbakır (1983-2000)
Keywords: Tarih