YENİ ARAŞTIRMALAR IŞIĞINDA ELAZIĞ ARKEOLOJİSİ VE ESKİ ÇAĞ TARİHİ - Özdemir, Abdulkadir; Can, Sibel (My University, 2024)
Doğu Anadolu Bölgesi’nin batısında yer alan Elazığ, bulunduğu jeopolitik konumu itibariyle tarihöncesi dönemlerden günümüze kadar doğu ile batı arasında bir köprü görevi görmüştür. Murat Nehri ile Karasu Nehri’nin Elazığ’da birleşerek Fırat Nehrini oluşturduğu bölge, tarihöncesi dönemden günümüze kadar tarımsal ve yaşamsal faaliyetlere elverişli düzlüklere ve bereketli ovalara sahip olarak birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Erken Tunç Çağı ile birlikte ovalarda yerleşim sayısında bir artış görülür. Demir Çağı’ndan itibaren ise yüksek tepelere kurulan kaleler ve kuleler ile, hem yol güzergahlarını hem de bereketli ovaları kontrol altına almaya çalışıldığı için bir artış söz konusudur. Doğu-batı güzergahı üzerinde yer alan şehir, stratejik konumundan dolayı tarih boyunca önemli medeniyetlerin hakimiyeti altına girmiştir. 1968 -1974 yılları arasında Elazığ’da ilk sistemli arkeolojik kazı ve yüzey araştırmaları Keban Barajı Projesi ile birlikte yapılmıştır. En iyi araştırılan bir bölge olan Elazığ, son yıllarda yapılan yüzey araştırmalarından elde edilen bilgiler ile de tarihöncesi çalışmalarına katkı sağladığı görülmektedir. Bu bakımdan bu çalışma ile geçmişten gelen birikim ve yeni tespit edilen alanların harmanlanmasıyla Elazığ’ın arkeolojisine ve Eski Çağ tarihine yeni katkılar sağlanması hedeflenmektedir.
Keywords: Eski Çağ; Arkeoloji; Elazığ; Yüzey Araştırması; Keban Baraj Projesi