BİNALARDA DOĞAL HAVALANDIRMA PERFORMANSININ BİNA BİLGİ MODELLEME YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ - YAVAŞ, FURKAN SALİM (Fırat Üniveristesi, 2019)
Enerji tüketiminin çok fazla olduğu günümüz dünyasında, mekanik havalandırma sistemleri gibi aşırı enerji tüketen sistemler yerine enerji etkin tasarım kriterleri göz önünde bulundurularak doğal havalandırma ile enerji tasarrufunun sağlanması amaçlanmalıdır. İç ortamdaki hava kalitesini belirli bir seviyede tutarak düzenli bir hava değişimi gerçekleştiren doğal havalandırma aynı zamanda insan sağlığı için çok önemlidir. Bu çalışmada Elazığ ilinde 3 farklı kent dokusu içerisinde değerlendirilen tip bir planın doğal havalandırma performansı incelenmiştir. Uygulama alanları olarak seçilen alanlar avlulu kent dokusu ile İzzetpaşa Mahallesi, birbirini dik kesen sokak ve caddeler ile gridal kent dokusunu temsil eden Doğukent Mahallesi ve dağınık gridal bir yapılaşmanın olduğu Nail Bey Mahallesi olarak belirlenmiştir. Belirlenen 3 farklı kent dokusu BIM (Building Information Modelling) sistemlerinden Revit programı aracılığı ile modellenmiş ve bölgenin iklimsel verileri ile hâkim rüzgâr yönü de çalışmaya dahil edilmiştir. Rüzgar analizleri için Flow design programından yararlanılmıştır. Rüzgâr yönünün, pencere açıklıklarının, bina yöneliminin, avlulu veya ayrık nizam yerleşim alanlarının iç mekanlarda doğal havalandırma performansı üzerindeki etkisi, belirlenen kent dokuları içinde sabit bir bina içindeki karşılıklı iki konut planı için incelenmiştir. Ayrıca farklı rüzgar yönleri ve konut içinde farklı pencere açıklıklarının devrede olduğu senaryolar üzerinden de değerlendirmeler yapılmıştır. Simülasyonlarda rüzgâr hızı sabit olup 1m/sn. olarak belirlenmiştir. Yapılan simülasyonların sonuçları Flow Design ekran görüntüsü olarak sunulmuş olup yorumlar bu görüntülere uyarlanan 5'li likert ölçeği üzerinden 1'den 5'e kadar uygunluk değerleri ile analiz edilmiştir.

In today's world where the consumption of energy resources is very high, it is aimed to save energy with natural ventilation by considering design criteria instead of excessive energy consuming structures such as mechanical ventilation systems. Natural ventilation, which performs regular air changes by keeping indoor air quality at a certain level, is also very important for human health. In this study, natural ventilation performance of a type plan in 3 different urban fabrics in Elazığ city was surveyed. The selected areas of aplication were identified as the courtyard urban texture in Izzet Pasa neighborhood, gridal in the Eastern city neighborhood and scattered gridal structuring in the Nail Bey neighborhood. Three different urban patterns were modeled by using Revit program from BIM (Building Information Modeling) systems and climatic data of the region and dominant wind direction were also included in the study. Flow design program was used for wind analysis. The effect of wind direction, window openings, building orientation, indoor or residential settlements on the natural ventilation performance in the interior spaces was examined for two mutual housing plans within a fixed building within the determined urban tissues. In addition, different wind directions and scenarios where different window openings are activated within the housing are also evaluated. In the simulations, wind speed is constant and 1m / sec. as determined. The simulation results were presented as Flow Design screenshot and the comments were analyzed with compliance values fraom 1 to 5.on a point Likert scale adapted to these images.
Investigation of natural ventilation performance in buildings by building information modeling
Keywords: Mimarlık