KARAKAYA BARAJ GÖLÜ'NDEKİ İSTİLACI CARASSİUS GİBELİO TÜRÜNÜN BASKI ALTINA ALINMASINDA KULLANILABİLİR UZATMA AĞ ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - İLHAN, MAHMUT (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma, Türkiye'nin iç sularında yaygın istilacı türlerden biri olan Carassius gibelio'nun (gümüşi havuz balığı) avlanma stratejilerini değerlendirmek amacıyla Karakaya Baraj Gölü'nde yürütülmüştür. İstilacı balık türleri, ekosistem üzerindeki baskıları nedeniyle yerli türlerin popülasyonlarını tehdit etmekte ve biyolojik çeşitliliğin azalmasına yol açmaktadır. Bu türler ile mücadele edilmesi balıkçılık yönetimi açısından önemlidir. C. gibelio, yüksek üreme potansiyeli, geniş çevresel toleransı ve ginogenetik üreme yeteneği sayesinde hızla yayılmakta ve yerli türlerle besin rekabetine girerek ekolojik dengeyi bozmaktadır. Çalışma kapsamında farklı göz açıklıklarına (76, 80, 84, 88 mm) ve ip kalınlıklarına (0.18, 0.20, 0.23 mm) sahip sade uzatma ağları kullanılmış, toplamda 18 av operasyonu gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, C. gibelio'nun av kompozisyonunun %89,19'unu oluşturduğunu göstermiştir. Özellikle 84 mm göz açıklığına sahip ve 0,23 mm kalınlığındaki ağlar en verimli av araçları olarak belirlenmiştir. Türün kış aylarında sürüler oluşturduğu ve bu dönemlerde avlanma baskısının artırılmasının mücadelede etkili olabileceği tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler, istilacı türlerin popülasyon kontrolü için uygun av tekniklerinin belirlenmesi açısından önem taşımaktadır. C. gibelio popülasyonlarının azaltılması için ticari balıkçılıkla birlikte amatör balıkçılar için teşvik edici av organizasyonları düzenlenmesi önerilmektedir. Ayrıca, istilacı türlerin ekosistem üzerindeki uzun vadeli etkilerini en aza indirmek amacıyla sürdürülebilir yönetim stratejilerinin geliştirilmesi gerekmektedir.

This study was conducted in Karakaya Dam Lake to evaluate fishing strategies of Carassius gibelio ( Prussian carp), one of the common invasive species in Turkey's inland waters. Invasive fish species threaten the populations of native species due to their pressure on the ecosystem and lead to a decrease in biodiversity. Thanks to its high reproductive potential, wide environmental tolerance and gynogenetic reproductive ability, C. gibelio spreads rapidly and disrupts the ecological balance by competing with native species for food. Within the scope of the study, plain extension nets with different mesh sizes (76, 80, 84, 88 mm) and thicknesses (0.18, 0.20, 0.23 mm) were used and a total of 18 fishing operations were carried out. The results showed that C. gibelio constituted 89.19% of the catch composition. Especially nets with 84 mm mesh size and 0.23 mm thickness were found to be the most efficient fishing gears. It was determined that the species forms flocks in the winter months and increasing the catching pressure during these periods may be effective in the control. The data obtained in the study are important for determining appropriate fishing techniques for population control of invasive species. In order to reduce C. gibelio populations, it is recommended to organize incentive fishing organizations for amateur fishermen together with commercial fisheries. In addition, sustainable management strategies should be developed to minimize the long-term impacts of invasive species on the ecosystem
Investigation of extension gillnet properties for put under pressure of invasive Carassius gibelio species in Karakaya Dam Lake
Keywords: Balıkçılık Teknolojisi