Modern Orta Doğu’nun Oluşumu - Gül, Muammer (Fırat University, 2016)
Medeniyetler kadim zamanlardan beri üzerinde kuruldukları coğrafyaları merkez alarak dünyaya bakan bir coğrafî tanımlama ile ifade edilmiş, her coğrafî mekân bir medeniyetin havzasını teşkil etmiştir. Bu tanımlamada kimi zaman çöl, bozkır, bir nehir veya bir iç deniz, kimi zaman ise okyanus veya semavî dinlerin tasvir edildiği coğrafyalar merkez rolü oynamıştır2 .