BAŞBAKANLIK OSMANLI ARŞİV BELGELERİNE GÖRE MAKEDONYA'DA BULGAR ÇETE FAALİYETLERİ (1870-1912) - AYHAN, RECEP (Fırat Üniveristesi, 2016)
Osmanlı Devleti'nin egemenliğinde bulunan Balkan coğrafyası 19. yüzyıl'dan itibaren çeşitli sıkıntılar yaşamaya başlamıştır. Bu sıkıntıların belki de en önemlisi Fransız İhtilali'nin neden olduğu milliyetçilik akımıdır. Birçok etnik grubu içinde barındıran Osmanlı Devleti de bundan nasibini alacaktır. Bu etnik gruplar arasında öne çıkanlardan bir tanesi de Bulgarlardı. Bulgarlar, milli uyanış yolundaki ilk mücadelesini Rum Patrikhanesine karşı yapmıştır. 19. Yüzyıldan itibaren Rum Patrikhanesi ile giriştikleri mücadeleden galip ayrılarak dini özgürlüklerini elde eden Bulgarların bundan sonraki hedefi, Osmanlı'ya karşı mücadele ederek siyasi bağımsızlık etmek olmuştur. Bulgarlar bağımsızlık elde etmek amacıyla gözünü Makedonya bölgesine dikmiştir. Makedonya bölgesi sahip olduğu stratejik önemi nedeniyle Balkanlar'da ön plana çıkmaktaydı. Makedonya'yı Osmanlı'dan koparmak için Bulgarlar tarafından birçok silahlı çete oluşturulmuştur. Bulgar çeteleri Makedonya bölgesini karıştırıp Osmanlı'nın güçsüzlüğünü ispat etmeyi amaçlamışlardır. Osmanlı Devleti de bu çetelerin saldırılarını ve faaliyetlerini engellemek amacıyla çeşitli önlemler almaya çalışmıştır. Anahtar Kelimeler: Bulgar Çeteleri, Makedonya, Osmanlı Devleti, Komite

Various problems emerged in the Balkan territory under the rule of the Ottoman Empire beginning from the 19th century. Of these, the most significant one was probably the nationalism movement caused by the French Revolution. Inarguably, the Ottoman Empire, which then included several ethnic groups, was influenced by this movement as well. One of these most prominent ethnic groups was Bulgarians. Bulgarians initiated their first struggle on the way to national awakening against the Ecumenical Patriarchate. After obtaining their religious freedom by gaining victory in their first struggle against the Ecumenical Patriarchate in the 19th century, their subsequent aimed was to struggle against the Ottoman Empire and gain their political independence. To attain this aim, Bulgarians aspired towards the Macedonian territory. Due to its strategic significance, the Macedonian territory became a prominent land in the Balkans. Numerous armed gangs were organized by Bulgarians so as to cut Macedonia off from the Ottoman rule. The Bulgarian gangs aimed at proving the weakness of the Ottoman Empire by disorganizing the Macedonian territory. Therefore, the Ottoman Empire tried to take various measures in order to suppress the attacks and movements of these gangs. Key Words: Bulgarian Gangs, Macedonia, the Ottoman Empire, Committee.
The movements of the Bulgarian gangs in Macedonia as reported in the Prime mMinister's Ottoman archives (1870-1912)
Keywords: Tarih