GÜRÜLTÜNÜN OLUŞTURDUĞU KOKLEAR HASAR ÜZERİNE MELATONİN VE METİLPREDNİZOLONUN ETKİNLİĞİ - KARLIDAĞ, TURGUT (Fırat Üniveristesi, 2000)
I. ÖZET Bu çalışma; gürültü sonucu oluşan serbest oksijen radikallerinin oluşturduğu koklear hasar üzerine melatonin ve metilprenizolonun koruyucu etkilerini araştırmak amacı ile planlandı. Çalışma, ağırlıkları 400-600 gr arasında değişen toplam 50 erkek albino guinea pig üzerinde gerçekleştirildi. İşitme eşikleri; klik, 4 ve 8 kHz tone brust stimulusta ECochG ile birleşik aksiyon potansiyeline bakılarak tespit edildi. Daha sonra tüm guinea pigler rastgele 10' arlı beş gruba ayrıldı. Kontrol grubu hariç tüm gruplara 100 + 2 dB' de 60 saat devamlı wide bant gürültü uygulandı. 1. Grup (Kontrol grubu): Gürültü ve ilaç uygulanmayan grup. Normatif işitme eşiği, bazal malondialdehit (MDA) ve eritrosit glutatyon peroksidaz (GSH-Px) aktivite düzeyi tespit edildi. 2. Grup (Gürültü grubu); gürültü verilip ilaç uygulanmayan grup. 3. Grup (Melatonin grubu); gürültü+ melatonin uygulanan grup. 4. Grup (Metilpredizolon grubu); gürültü+metilprednizolon uygulanan grup. 5. Grup (Metilprednizolon+melatonin grubu); gürültü+melatonin+ metilprednizolon uygulanan grup. İlaçlar; gürültü uygulanmaya başlamadan 24 saat önce, gürültüden hemen önce ve gürültü bitimine kadar günde bir kez yüksek doz 40 mg/kg/gün I.M metilprednizolon ve/veya 20 mg/kg/gün I.M melatonin uygulandı. Gürültünün sonlandırılmasından hemen sonra işitme eşiği tespit edildi. Daha sonra guinea piglere I.M ketamin verilerek dekapite edildi. EDTA' lı tüplere alman kanların plazmasından MDA, eritrosit GSH-Px aktivite değeri ölçümü ve koklea dokusundan MDA aktivite değeri ölçüldü. Gruplar birbirleriyle; işitme eşikleri, eritrosit GSH-Px, plazma ve koklea dokusu MDA aktivite değerleri göz önüne alınarak karşılaştırıldı. Sonuçların istatistiksel değerlendirilmesinde kontrol grubu ile gürültü grubu arasındaki karşılaştırmada Mann Whitney U testi, gürültü ile gürültü+ilaç uygulanan gruplar arasındaki karşılaştırmada ise tek yönlü Kruskal Wallis Varyans Analizikullanıldı. Gürültünün sonlandınlmasını takiben, sadece gürültü uygulanan grup ile kontrol grubu karşılaştırıldığında; işitme eşiği, plazma ve doku MDA aktivite değerinin arttığı, eritrosit GSH-Px aktivite değerinin azaldığı ve bunun istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü (P<0.01). Gürültü+melatonin uygulanan grup, sadece gürültü uygulanan grup ile MDA ve eritrosit GSH-Px aktivite değerleri açısından karşılaştırıldığında iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (P<0.01). Buna paralel olarak, işitme eşiklerinde de iki grup arasında anlamlı fark tespit edildi (P<0.05). Gürültü+metilprednizolon ve gürütü+metilprednizolon+melatonin uygulanan gruplardan elde edilen MDA aktivite değerlerinin ve buna paralel olarak işitme eşiklerinin sadece gürültü uygulanan gruba benzer olduğu ve bunun istatistiksel olarak anlamsız olduğu tespit edildi (P>0.05). Sonuçlar; sadece metilprednizolon ve metilprednizolon +melatoninin birlikte kullanımının koklear hasan önlemede yetersiz olduğunu göstermektedir. Buna karşın, gürültünün meydana getirdiği koklear hasarın önlenmesinde melatoninin etkin ve umut veren bir alternatif olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimeler : Melatonin, Metilprednizolon, Koklea, Serbest Oksijen Radikalleri.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz; Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)