SINIF ÖĞRETMENLERİNİN STEM EĞİTİMİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ - SÜLDÜR, SEFA (Fırat Üniveristesi, 2019)
STEM Bilim (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering) ve Matematik (Mathematics) kelimelerinin kısaltmasından oluşmuş disiplinler arası bir eğitim yaklaşımıdır. STEM son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de popüler bir eğitim yaklaşımı haline gelmiştir. Temel eğitimin yürütücüleri olan sınıf öğretmenlerine STEM eğitimi konusunda önemli görevler düşmektedir. Çalışmada bu önemli görevleri uygulamaya yönelik bir takım sorularla sınıf öğretmenlerinin görüşleri incelenmek istenmiştir. Çalışmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin STEM eğitimine yönelik görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, Muş il merkezinde görev yapan, daha önce STEM eğitimi almamış 30 sınıf öğretmeni (18 kadın, 12 erkek) oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kapsamına giren durum çalışmasından yararlanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin STEM eğitim yaklaşımının doğasının doğru bir şekilde anlaşılması için uygulamalı bir eğitim programı hazırlanmış ve uygulanmıştır. Veri toplama araçları olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış mülakat soruları, yansıtıcı günlük ve gözlem notları kullanılmıştır. Elde edilen nitel veriler içerik analiz yöntemine göre betimlenmiştir. STEM eğitim programı uygulandıktan sonra, sınıf öğretmenlerinin genel anlamda STEM eğitim yaklaşımı ile ilgili olumlu düşüncelere sahip olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin birçoğu STEM eğitiminin temel eğitim kademesinden itibaren başlanması gerektiğine yönelik görüşleri belirlenmiştir. STEM eğitiminin, öğrencilerin yaratıcılık ve 21. yüzyıl becerilerini geliştireceği, motivasyonu arttıracağı, bilime yönelik tutumları geliştireceği, anlamlı öğrenmeyi sağlayacağına yönelik birçok yararının olacağı belirtilmiştir. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu STEM eğitimini uygulamak istediklerine yönelik görüşlerini belirtmiş fakat uygulama aşamasında birçok eksiklikten de bahsetmişlerdir. Sınıf öğretmenleri, disiplinler arası bilgi eksikliği, hizmet içi eğitim eksikliği, eğitim sürecindeki yaşanabilecek disiplin sorunları, zaman yetersizliği, branş hocaları ile birlikte çalışamama ve malzeme eksikliği gibi durumların STEM eğitimini uygulama noktasında sorun oluşturacağına yönelik görüşler tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenler uygulanan eğitim sonucunda teknolojiye karşı bakış açılarında, mühendislik alanı ve disiplinler arası eğitimin önemini daha iyi anlamada, bilime yönelik tutumlarında bir değişim olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: STEM eğitimi, sınıf öğretmenleri, sınıf öğretmenlerinin görüşleri, 21. yüzyıl becerileri.

STEM, which is an acronym for the fields of Science, Technology, Engineering and Math, is an interdisciplinary educational approach. In recent years, STEM has become a popular educational approach in also our country as well as in the other countries. Primary school teachers as the conductors of primary education have an important work to do with STEM education. In this research, it's been wanted to examine in primary school teachers' opinions about implementing those important works by asking some questions. The purpose of this research is to determine the primary school teachers' opinions on STEM education. The study group of this research includes 30 primary school teachers (18 female, 12 male) who work in the city center in Muş Province and have never been trained for STEM education before. For this research, case study technique which is included in the scope of qualitative research method was used. An applied training program was prepared and implemented for the teachers who participated in the research to understand the nature of STEM education approach correctly. As data collective instruments; semi-structured interview questions, reflective journals and observation notes which were prepared by the researchers were used. Qualitative data which were obtained, were depicted as content analysis method suggests. After STEM Education Program was implemented, it is determined that primary school teachers generally had positive opinions on STEM education approach. It is determined that most of the teachers thought that STEM education should be started in primary education. It is indicated that STEM education will be beneficial in many ways such as improving students' creativity, improving some essential skills for 21st century, increasing motivation, improving attitudes towards science and providing meaningful learning. Most of the teachers stated that they would want to implement STEM education however they also mentioned about lots of deficiencies in the practice stage. It is gathered that primary school teachers thought that some situations such as being lack of interdisciplinary knowledge, deficiency in getting provided with efficient in-service training, some difficulties in classroom management which may be faced during the education, shortage of time, not being able to work with the other teachers of other branches collaboratively and shortage of materials will cause problems in implementation of STEM education. At the end of the applied education, some differences were observed in the point of view about technology and understanding the importance of engineering and interdisciplinary education of the teachers who participated in the research. Key Words: STEM education, primary school teachers, primary school teachers' opinions, 21st century skills.
Determining primary school teachers' opinions about STEM education
Keywords: Eğitim ve Öğretim