FİNANSAL İSTİKRARI SAĞLAMADA ULUSLARARASI REZERVLER ÖNEMLİ BİR ARAÇ MIDIR? - Bayat, Tayfur; Taş, Şebnem (My University, 2019)
1990’larda yaşanan finansal krizlerin sonrasında ülkeler, uluslararası rezervleri finansal küreselleşmeden kaynaklanan oynaklığa karşı bir garanti mekanizması olarak görmeye başlamış ve bu nedenle uluslararası rezervlerin gayri safi yurt içi hasıladaki payını arttırmaya yönelmişlerdir. Bu çalışmada, yaşanan küresel krizlerin ardından edinilen tecrübeler doğrultusunda ulusal ekonomiler için makro ekonomik istikrarın önemli bir koşulu olan finansal istikrarın sağlanmasında rezervlerin etkili bir araç olup olmadığı Türkiye örneği için araştırılmaktadır. Bu kapsamda, Türkiye ekonomisinde 2005:Q4-2018:Q3 dönemi için finansal istikrar endeksi ile merkez bankası resmi rezervleri arasındaki ilişki ele alınmaktadır. Ampirik analiz periyodunun tamamında rezervlerin finansal istikrar üzerinde negatif etkisinin olduğu, her bir frekans alanında ise rezervlerin finansal istikrar üzerinde 2009:Q3-2012:Q2 arası pozitif, 2012:Q3-2016:Q4 arası negatif ve 2017:Q1-2018:Q3 arası tekrar pozitif etki yarattığı sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: İktisat