KENTLEŞMENİN COĞRAFİ ANALİZİ: KEÇİÖREN (ANKARA) ÖRNEĞİ - KAYA, AŞIR YÜKSEL (Fırat Üniveristesi, 2014)
Keçiören; İç Anadolu Bölgesinin yukarı Sakarya bölümünde, Ankara İline bağlı bir ilçe merkezidir. Aynı zamanda Keçiören, Ankara il merkezinin bir bölümünü oluşturmaktadır. Genel olarak engebeli bir arazi üzerinde gelişen Keçiören, 1936 yılında Etlik, Kalaba ve Ovacık köylerinin birleşmesiyle nahiye merkezi olmuştur. 1953 yılında Altındağ ilçe olduğunda Bağlum ve Keçiören buraya bağlanmıştır. 1966 yılından 1983 yılına kadar Ankara belediyesine bağlanan Keçiören, yerel yönetimlerin yeniden düzenlenmesiyle 30 Kasım 1983 yılında ilçe konumuna gelmiştir.Keçiören'in kentleşmesinde Ankara'nın önemli bir yeri vardır. Çünkü bilindiği gibi Ankara Cumhuriyet'in ilk yıllarında kesintisiz olarak en hızlı kentleşen şehirdir. Kale ve çevresinde küçük bir kent nüvesi olan Ankara, Cumhuriyet'in ikinci yarısında kent çevresinde yayılmaya başlamıştır. 1960 yılına kadar yaklaşık 40 kat artan nüfusuyla Ankara Keçiören'inde içinde bulunduğu kent çevresine süratle yayılmaya başlamıştır.Keçiören Cumhuriyet'in ilk yıllarından 1960'a kadar Ankara'dan bağımsız bir gelişme göstermiştir. Nitekim Ankara'da yaşanan idari, iktisadi ve kültürel değişimler yoğun göç almasına neden olmuştur. Bu dönemden sonra yoğun göç alan Keçiören, hızlı nüfus artışının yaşandığı bir yerleşim birimi haline gelmiştir.Keçiören'de hızla artan nüfus beraberinde büyük sorunları da getirmiştir. Nüfus artışına bağlı olarak kentleşen Keçiören'de en büyük sonun konut sıkıntısı olmuştur. Gecekonduların kentsel alana yayılmaya başlamasıyla Keçiören'de sahte kentleşme yaşanmıştır.Sahte, çarpık ve hızlı kentleşme dönemlerinde Keçiören, Ankara'nın en önemli yoksulluk yuvalarından biri olmuştur. Kent tarihi ve kimliği yok edilerek sadece demografik olarak büyüyen, coğrafi mekânın beton yığınlarıyla kaplandığı, yanlış arazi kullanımının hâkim olduğu Keçiören'de kentsiz kentleşme yaşanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Ankara, Keçiören, Aşırı Kentleşme, Şehir Coğrafyası, Kentleşme, Demografik Kentleşme,

Keçiören is a district centre in the above (upper) Sakarya section of the Central Anatolia Region of Ankara Province. Keçiören, at the same time, constitutes a part of the province centre of Ankara. Keçiören, in general, having been developed on a hilly land, has become a centre of the township by merging of the villages of Etlik, Kalaba and Ovacık in the year of 1936. When Altındağ became a town in 1953, Baglum and Keçiören was bound there. Keçiören, having been bound to the Ankara municipality from 1966 until 1983, has come to the position of a county on November 30, 1983 by reorganization of the local administrations. Ankara has an important place in the urbanization of Keçiören. As we know, Ankara is uninterruptedly the fastest urbanized city during the early years of the Republic. Ankara, which has been a tiny city core at and around the castle, began to spread around the city surrounding during the second half of the Republic. Ankara, with its population increase dapproximately 40-fold until 1960, has begun to rapidly spread around the city, where Keçiören was located. Keçiören has developed independently from Ankara since the first years of the Republic until 1960. Indeed, administrative, economic and cultural changes that took place in Ankara have led to high migration rates. Keçiören, having intensive migration after this period, has become a residential unit with a rapid population growth.The rapid growing population in Keçiören has brought with it enormous problems. The biggest problem was the housing shortage in Keçiören, which has urbanized depending on the population growth. A fake urbanization was experienced in Keçiören with the spread of slums in the urban areas.Keçiören has been one of the most important poverty housing of Ankara during the fake, distorted and rapid urbanization periods. Growing only demographically by destroying the city history and identity, an urbanization without a city is being experienced in Keçiören where the geographic area was covered with a concrete jungle and where dominates an improper land use. Key Words: Geography, Ankara, Keçiören, Overurbanization, Urban Geography, Urbanization, Demographic Urbanization
Geographical analysis of urbanization: The example of Keçi?ören (Ankara)
Keywords: Coğrafya