SULU ÇÖZELTİLERDEKİ ATRAZİNİN BİYOJENİK MANGAN OKSİTLER VE PERSÜLFAT İLE GİDERİMİNİN İNCELENMESİ - DOĞU, NAZLICAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Biyojenik mangan oksit (BMO), dikkat çekici reaktivitesi ve yapısal çeşitliliği nedeniyle kirleticilerin giderilmesi için ideal bir malzeme olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, Pseudomonas putida tarafından üretilen biyojenik mangan oksit, sulu çözeltideki atrazini uzaklaştırmak için persülfat (PS) aktivasyonu için heterojen bir katalizör olarak kullanılmıştır. Sonuçlar, atrazinin % 99.9'nn pH 3 ve 50 oC'de 300 dakikada uzaklaştırıldığını göstermiştir. BMO/PS sisteminde katalitik etkinlik ve kararlılık azalmıştır. Serbest radikallerin, her ikisi de atrazin gideriminde rol oynamıştır. Çalışılan BMO/PS sistemi çevre dostudur ve daha önce bildirilen yöntemlerle karşılaştırıldığında atrazinin biyolojik olarak parçalanabilirliğini artırmıştır.

Biogenic manganese oxide (BMO) has been revealed as an ideal material for pollutant removal, due to its remarkable reactivity and structural diversity. In this study, biogenic manganese oxide produced by Pseudomonas putida was used as a heterogeneous catalyst for persulfate (PS) activation to remove atrazine in the aqueous solution. The results showed that 99.9% of atrazine was removed in 300 min at pH 3 and 50 oC. The catalytic effectiveness and stability were reduced in the BMO/ PS system. Free radicals, SO4·- and ·OH, were both involved in atrazine removal. The studied BMO/PS system is environment- friendly and it shortens the treatment time compared with the previously reported methods and improves the biodegradability of atrazine.
Investigation of removal of atrazine in aqueous solutions by biogenic manganese oxides and persulfate
Keywords: Çevre Mühendisliği