KONVERSİYON BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA SEREBELLAR HACİM - BAYKARA, SEMA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Konversiyon bozukluğu (KB); hareket, duyu ve nörovejetatif sistemle ilgili organlarda organik bir temele dayanmayan işlev yitimi, işlev azalması ya da bozulması şeklinde tanımlanmaktadır. Son yıllarda konversiyon bozukluğu belirtileri gösteren hastalarda beyin işlevlerinde patolojik bulguların olabileceğine ilişkin bulgular bildirilmektedir. Bu amaçla volümetrik serebellar değerlendirme çalışması yapıldı. Çalışma; Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Psikiyatri Kliniğinde yatarak ya da ayaktan tedavi gören hastalardan DSM-IV tanı ölçütleri ile SCID-I'e göre KB tanısı konmuş 19 hasta ve hasta gruplarıyla yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş sağlıklı bireylerden oluşan 19 kişi ile yapıldı. Çalışmaya alınan tüm bireylerle psikiyatrik görüşme yapıldı ve sosyodemografik veri formu dolduruldu. Hasta grubuna Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği uygulandı. Görüntüleme 1.5Tesla GE SIGNA Excite cihaz sistemi kullanılarak gerçekleştirildi ve T1 ağırlıklı olan yüksek rezolüsyonlu sagital üç boyutlu spiral fastspinecho MRG görüntüleri elde edildi. Elde edilen bu görüntüler 'iş istasyonu'nda işlendi ve hacimler hesaplandı. Hacim ölçümleri olguların tanısına kör olacak şekilde iki ayrı değerlendirici tarafından yapıldı. Belirlenen BAÖ puanı 31,05±10,36 ve BDÖ puanı 23,26±7,68 ortalamaları hastaların anksiyete düzeylerinin yüksek ve depresyon düzeylerinin ise orta derecede olduğunu gösteriyordu. Konversiyon bozukluğunda "tabloyu açıklayabilecek beyin bulgularının olmaması" halen bir tanı ölçütü olarak değerlendirilmektedir. Konversiyon bozukluğunun fizyopatolojisi ile ilişkili olabilecek volümetrik bulgulara rastlayamadık. Bulgularımız serebellum açısından bu bilgiyi şimdilik doğrular niteliktedir. Çalışmamızın daha büyük ve her iki cinsi de içeren örneklem gruplarında daha ileri araştırmaların yapılabileceğine yönelik yol gösterici öncül bir çalışma olarak yapıldı. Anahtar Kelimeler:Serebellum; Konversiyon Bozukluğu; Manyetik Rezonans Görüntüleme; Organ Boyutu

Conversion disorder (CD) is defined as motor, sensory and autonomic nervous system in the body show loss, reduction or degradation of function not based on an organic basis. In recent years, pathological findings showing signs of brain dysfunction in patients with conversion disorder are reported. With this purpose we did this purpose we planned cerebellar volumetric assessment study. 19 patients treated in psychiatry clinic of Fırat University Medical Centerwith the diagnose of conversion disorder according to the SCID-I with the diagnostic criteria of DSM-IV and 19 people from healthy individuals matched for age and sex of the patient groups were recruited to the study.The study was conducted with all subjects included in the psychiatric interview and demographic data forms were completed. Patients and controls fulfilled the Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory Scale.Using a 1.5 Tesla GE Signa Excite system for devices with high resolution T1-weighted imaging and three-dimensional spiral sagittal fast spin echo MR images were obtained. The images were committed in the workstation and the volume was calculated. Volume measurements were made by two assessors to be blind to the diagnosis. Means cores of BAI and BDI 31.05 ± 10.36 23.26 ± 7.68 showed the high levels of anxiety and moderate levels of depression in patients. Conversion disorder in the "lack of brain findings explaining the disorder" is still considered as a diagnostic criterion. No volumetric data associated with the pathophysiology of conversion disorder is found. Our findings verify this information now in terms of the cerebellum. We believe that our study may be a guide for further studies including both sexes and with larger groups. Key Words:Cerebellum; Conversion Disorder; Magnetic Resonance Imaging; Organ Size
Cerebellar volume in patients with conversion disorder
Keywords: Psikiyatri