İNFERTİL ERKEK HASTALARADA İYON KANAL EKSPRESYONLARININ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÇARKÇI, SERKAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bir yıl düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamama olarak tanımlanan infertilite, çiftlerin yaklaşık %15'inde belirlenmektedir. Kadın ve erkek faktörü etyolojide aşağı yukarı aynı oranda saptanabilmektedir. Özellikle %20 oranında belirlenen idiyopatik infertilite halen yeni araştırma konularıdır. Fertilite fizyolojisi ve infertilite etyolojisinde iyon kanallarının etkinliğini belirlemek için Haziran 2014-Haziran 2015 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Üroloji kliniğine infertilite nedeni ile başvuran 30'ar hastadan oluşan astenozoospermi, oligozoospermi, oligoastenoteratozoospermi ve teratozoospermili 4 grup, 30 adet kontrol grubu olmak üzere total 150 hasta çalışmaya dahil edildi. Rutin infertilite değerlendirmeleri yapılan hastalar CatSper1, 2, 3, 4, Hv1, KCNU1, Slo3 ve TMEM16A gen ekspresyonları ile değerlendirildi.Astenozoospermili hastalarda CatSper1, 2, 3, 4, KCNU1, Slo3, TMEM16A gen ekspresyonları kontrol grubuna göre azaldığı, Hv1 gen ekspresyonunda ise anlamlı fark olmadığı bulundu. Teratozoospermili hastalarda CatSper1, 2, 3, 4, KCNU1, TMEM16A gen ekspresyonları azaldığı, Hv1 ve Slo3 gen ekspresyonlarında anlamlı fark olmadığı bulundu. Oligozoospermili hastalarda CatSper1, CatSper4, Hv1, Slo3, TMEM16A gen ekspresyonlarının arttığı, CatSper2 ve CatSper3 gen ekspresyonlarında anlamlı fark bulunmadığı, KCNU1 gen ekspresyonunun azaldığı bulundu. Oligoastenoteratozoospermili hastalarda CatSper1, CatSper4, Hv1, Slo3 ve TMEM16A gen ekspresyonlarının arttığı, CatSper2, KCNU1 gen ekspresyonlarında fark olmadığı, CatSper3 gen ekspresyonunun azaldığı bulundu. Sonuç olarak bu iyon kanallarının özellikle sperm ileri hareketi ve morfolojisi üzerine etkili olduğu ve bu iyon kanallarında ki mutasyonların infertilite ile sonuçlanabileceği fikrine vardık. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, CatSper1, 2, 3,4, Hv1, KCNU1, Slo3, TMEM16A

Infertility which is described as not receiving pregnancy despite unprotected and regular sexual intercourse in a one year period is detected by 15% of the couples. Male and female factor in the aetiology may be detected in similar rates. Especially idiopatic infertility which is recorded as 20 % of the cases is a new topic of research. A total of 150 patients consisting 4 groups as asthenozoospermia, oligozoospermia, oligoasthenoteratozoospermia and teratozoospermia with 30 patients per each group and 30 controls applied to the Urology Clinic of Firat University Hospital because of infertility between June 2014 and June 2015 are included into the study in order to evaluate the physiology of fertility and efficacy of ion channels on the aetiology of infertility. Beside routine infertility evaluation patients were evaluated with CatSper1, 2, 3, 4, Hv1, KCNU1, Slo3 and TMEM16A gen expression. CatSper1, 2, 3, 4, KCNU1, Slo3 and TMEM16A gen expression by asthenozoospermia patients were detected as lower compared to the controls. Hv1 expression showed no significant difference. CatSper1, 2, 3,4, KCNU1, TMEM16A gen expression by teratozoospermia patients were detected as lower compared to the controls. Hv1 and Slo3 expression showed no significant difference. CatSper1, CatSper4, Hv1, Slo3,TMEM16A gen expression by oligozoospermia patients were detected as higher compared to the controls. CatSper2 and CatSper3 expression showed no significant difference and KCNU1 gen expression was detected as lower compared to the controls. CatSper1, CatSper4, Hv1, Slo3,TMEM16A gen expression by oligoasthenoteratozoospermia patients were detected as higher compared to the controls. CatSper2 and KCNU1 expression showed no significant difference and CatSper3 gen expression was detected as lower compared to the controls. As a result we have detected that these ion channels have an effect on sperm progressive motility and morphology and mutations in these ion channels may result in infertility. Key Words: Infertility, CatSper1, 2, 3, 4, Hv1, KCNU1, Slo3, TMEM16A
Study of the effect of ion chanel experisions on male infertilite patients
Keywords: Üroloji