COVID-19 Pandemi Süreci Ani Sensörinöral İşitme Kaybı İnsidansını Etkiledi Mi? - Akyiğit, Abdulvahap; Eroğlu, Orkun; Keles, Erol; Kaygusuz, Irfan; Korkmazyürek, Ömer; Yalcın, Sınası; Karlıdag, Gulden Eser (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmada, Covid-19 pandemisinin ani sensörinöral işitme kaybı (ASNİK) insidansı üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 20 mart 2016 ile 20 mart 2022 tarihleri arasında ASNİK tanısı ile tedavi edilen 285 hasta dahil edildi. Hastalar pandemi dönemi ve pandemi öncesi dönem olarak 2 gruba ayrıldı. Pandemi öncesi ve sonrası yıllık hasta sayısı ve insidansı kronik hastalık varlığı, tedavi öncesi ve sonrası saf ses odyogramları ayrı ayrı değerlendirildi. Pandemi dönemindeki hastalara Covid-19 PCR bakıldı. Her iki grupta ASNİK insidans oranı istatiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Pandemi öncesi dönem değerlendiriğinde en yüksek insidansın 9.15 ile 2017-2018 döneminde olduğu görüldü. Pandemi döneminde ise 6.3 ile insidansın kısmen düştüğü görüldü. Pandemi öncesi ve sonrası dönem değerlendirildiğinde, yıllara göre değişim olmasına karşın istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p >0.05).Her iki gruba da bakıldığında erkek hastalar daha fazlaydı. Diabet her iki grupta da en fazla eşlik eden kronik hastalık olarak görüldü. Her iki grupta da tedavi öncesi ve sonrası saf ses odyogram seviyeleri benzerdi. Sonuç: Covid-19 pandemi döneminde, pandemi öncesi dönem ile karşılaştırıldığında ASNİK insidansının kısmen düştüğü görülmüştür. Pandemi döneminde uygulanan yüz maskesi kullanımı, sosyal mesafe kuralları, el hijyeni gibi önlemlerin, ASNİK insidansının azalmasında bir etken olabileceğini düşünmekteyiz.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Sosyal Çalışma; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Kulak; Burun; Boğaz; Hemşirelik