MEÂNÎ İLMİ BAĞLAMINDA ARAP DİLİNDE İSTİFHÂM VE CEVAP ÜSLÛBU - Erdim, Enes; Meydanoglu, Ayse (My University, 2017)
Bu çalışmada Arap dilinin önemli konularından biri olan istifhâm ve cevab uslûbu, meânî ilmibağlamında ele alınmış, önemine binaen istifhâm edatlarıyla ilgili tafsilatlı bilgiler verilmiş ve bunlarıncevabında kullanılan ifadelere değinilmiştir. Bu doğrultuda ‘hemze’, ‘hel’, ‘mâ’, ‘men’, ‘eyyu’, ‘kem’,‘eyne’, ‘metâ’, ‘keyfe’, ‘eyyâne’ ve ‘ennâ’ gibi soru edatlarının kullanım alanları incelenmiştir. Hemze’ninhem tasdik hem de tasavvur, diğer soru sözcüklerinin sadece tasavvurî bilgiyi sorguladığı açıklanmıştır.Yine soru edatının çeşidine göre şekillenen cevap cümleleri içinde yer verilen ‘neam’, ‘belâ’, ‘ecel’, ‘inne’,‘iy’, ‘celel’ ve ‘ceyri’ edatları irdelenmiştir. ‘Celel’ ve ‘ceyri’ kelimelerinin diğerine oranla çok daha azkullanıldığı görülmüştür.
Keywords: Dil ve Dil Bilim