PRUNUS AMYGDALUS BATSCH (BADEM) VE PRUNUS DOMESTİCA L. (ERİK) TÜRLERİNDE ASİDİTENİN POLEN PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİLERİ - YÜKSEL, ESMA AY (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmadaki amacımız, Prunus amygdalus Batsch (badem) ve Prunus domestica L. (erik) bitkisi polenleri üzerinde asitliğin, invitro çimlenme ve tüp oluşumu üzerine etkilerini belirlemektir. Badem ve erik bitkisi polenleri sırayla pH 6.8 (kontrol), 6.4, 6.0, 5.6, 5.2, 4.8, 4.4, 4.0, 3.6, 3.2, 2.8 olan asit solüsyonlarının etkilerine maruz bırakılmıştır. Çalışmada kullanılan polenler Brawbaker-Kwack kültür ortamında çimlendirilmiştir. Elde edilen verilere göre, polen çimlenme oranı ve polen tüp uzunluğu her iki bitki için göz önüne alındığında, en az etkilenilen pH derecesinin, pH 6.4 olduğu belirlenmiştir. pH derecesi azaldıkça polenlerin çimlenmeleri ve tüp uzunluğunda önemli düşüşler ortaya çıkmıştır. pH 2.8'de düşüş oranları badem polenlerinin çimlenmesinde %93.43, tüp uzunluğunda %100; erik polenlerinin çimlenmesinde %93.41, tüp uzunluğunda ise % 99.63 olarak hesaplanmıştır. Anahtar Kelimeler: Asitlik, Prunus amygdalus Batsch, Prunus domestica L., Polen çimlenmesi, Polen tüpü gelişimi.

Our purpose in this study is to determine the effects of acidity on in-vitro pollen germination and pollen tube length in pollen of almond (Prunus amygdalus Batsch) and plum (Prunus domestica L.) plants. Pollens of almond and plum plants were exposed were exposed the effect of acidic solutions with pH 6.8 (control), 6.4, 6.0, 5.6, 5.2, 4.8, 4.4, 4.0, 3.6, 3.2, 2.8 respectively. The pollen used in the study was germinated in Brawbaker Kwack culture medium. According to the obtained data, it was determined that the pH level of the least affected was 6.4, given the pollen germination rate and tube length for each plants. As the pH level decreases, it was occurred significant reductions in pollen germination and tube length. At pH 2.8, the reduction of the rates were calculated 93.43% for pollen germination, 100% for tube length in almond and 93.41% for pollen germination, 99.63% for tube length in plum. Key Words: Acidity, Prunus amygdalus Batsch, Prunus domestica L., Pollen germination, Pollen tube growth.
Acidity effect in pollen germination and tube length of Prunus amygdalus Batsch and Prunus domestica L.
Keywords: Biyoloji