BATI CEPHESİ'NİN İKMAL VE İAŞESİ (1919-1922) - EZER, FEYZULLAH (Fırat Üniveristesi, 2004)
Türk Millî Mücadelesi bir bütün olarak yeniden doğuşun ifadesidir. Bu Mücadele XX. yüzyılın en önemli tarihi şahsiyeti olan Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde, Avrupa' nın en güçlü ordular ma karşı başlatılmış zorlu bir mücadeledir. İşgalci güçlere karşı yapılan Millî Mücadele'nin her safhası Türk nesillerine dünü, bugünü ve yarını çok iyi değerlendirmesi gereken ibret verici gerçeklerle doludur. Bu gerçeklerden en önemlisi de cephe gerisi hizmetleri içeren ikmal ve iaşe konusudur. Çünkü bu savaş, Mustafa Kemal Paşa'nın, savaşları artık ordular değil milletler yapar, gerçeğinden yola çıkarak başlattığı, Türk Milleti'nin maddi ve manevi kaynaklarıyla ordusu için seferber olduğu ve tarihimize, Ordu-Millet bütünleşmesi'nin en güzel örneği olarak geçtiği bir savaştır. Bu çalışma, Türk Milleti'nin maddi ve manevi kaynaklarıyla harekete geçirilmesini sağlayan Batı Cephesi'nin ikmal ve iaşesi adıyla geçen bir dizi yükümlülüklerin, hazırlanışım ve uygulanışını kapsamlı olarak inceleyen bir çalışmadır. Anahtar Kelimeler: Batı Cephesi, Millî Mücadele, İkmal ve İaşe.

Turkish National Struggle is a sign of rebirth as a whole. This is a struggle which was led by Mustafa Kemal Pasha, who is the most important person of 20th century, against the most powerful states of Europe. Every stage of National Struggle, which was done against invading powers, is full of warning truths for younger Turkish generations to evaluate past, today and the future well. One of the most important of these truths is the supplying and feeding at war fronts. Because this war is a good example of nation-army unity. Turkish nation started a movement by giving every kind of efforts starting from the following words of Atatürk; "Wars are maintained by the nations not by the armies". This study shows how Turkish nation, started, prepared and applied to supply and feed the West Front by using all its sources. Key Words: West Front, National Struggle, Supplying and Feeding.
The supply and feeding of West front (1919-1922)
Keywords: Tarih; History; Türk İnkılap Tarihi; History of Turkish Revolution