OLİGOASTENOSPERMİK İNFERTİL HASTALARDA VARİKOSEL SAPTANAN VE VARİKOSEL SAPTANMAYAN GRUPLARIN MİTOKONDRİAL DNA DELESYONLARININ ARAŞTIRILMASI - KUYUCU, FARUK (Fırat Üniveristesi, 2006)
İnfertilite, evli çiftlerin düzenli cinsel yaşamlarını sürdürmelerine ve doğumkontrolü uygulamamalarına rağmen, en az bir yıllık süre içinde çocuk sahibiolamama durumudur. Evli çiftlerin yaklaşık %15'inde infertilite sorunu vardır.Bunların yaklaşık %50'sinde erkek faktörü rol oynamaktadır. Erkeğe bağlıinfertilite nedenleri içinde en sık görülen varikoseldir. Varikosel semenparametrelerinde Oligozoospermi, Astenozoospermi, Teratozoospermi gibibozukluklara neden olmaktadır. Mitokondri, hücrelerin enerji metabolizmasındaönemli rol oynamakta, oksidatif fosforilasyon (OXPHOS) ile sağlanan enerji ilesperm hareket etmektedir. Mitokondial DNA (mtDNA) OXPHOS enzimatikkompleksinin bir kısım alt ünitelerini kodlamaktadır. Özellikle yüksek enerjiihtiyacı olan iskelet kası, böbrek, beyin, karaciğer ve germinal hücrelerin bazıhastalıklarında, mitokondrial veya nükleer DNA kodlarındaki mutasyonlarsaptanmıştır. Kao ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada mtDNA delesyonu ile insansperm hareket azlığı ve infertilitenin ilişkili olduğu saptanmıştır.Çalışmamızda Androloji polikliniğine infertilite nedeniyle başvuran,varikosel ile birlikte oligoastenospermi saptanan (n=20), varikosel saptanmayanhasta (n=20), mtDNA delesyon açısından normospermik kontrol grubu (n=20) ilekarşılaştırılması amaçlandı. Varikosel tespit edilen oligoastenospermik grup vekontrol grubu 7345bp ve 7599bp'lik delesyonlar açısından karşılaştırıldığında, heriki grup arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0.009 ve p=0.019). Varikoseltespit edilmiyen oligoastenospermik grup ve kontrol grubu 7345bp ve 7599bp'likdelesyonlar açısından karşılaştırıldığında da her iki grup arasında anlamlı birfarklılık bulunmuştur (p=0.011 ve p=0.009). V(+) ve V(-) gruplar 7345bp ve87599bp'lik delesyonlar açısından karşılaştırıldığında ise sırasıyla her iki delesyonaçısından iki grup arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (P=0.02 ve P=0.042).Çalışmamızda mtDNA delesyonlarının özelikle varikosel tespit edilmeyenoligoastenospermik infertil hastalarda daha sık olduğu bulunmuştur. Varikoseltespit edilen infertil grubunda da kontrolle karşılaştırıldığında bir artış olduğutespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: İnfertilite, mtDNA delesyonu, Varikosel.9

Investigation of Mitochodrial DNA in Oligoasthenospermic InfertilePatients with and without VaricoceleInfertility is the inability of achieving pregnancy of couples having regularsexual activity without contraception in one year. Fifteen percent of the couplesseek medical treatment for infertility. Male causes in infertility are found nearly50% of the couples. The most common cause of male infertility is varicocele.Varicocele causes a decreased number of spermatozoa (oligozoospermia),decreased motility (asthenozoospermia) and many abnormal forms onmorphological examination (teratozoospermia) in semen analysis. It is generallyaccepted that mitochondria play a key role in the energy metabolism as theycontain the enzymes of the oxidative phosphorylation system (OXPHOS), whichprovides the energetic needs of the cells. Mitochondrial DNA (mtDNA) codesonly some few subunits of the OXPHOS enzymatic complexes. Mutations ofmitochondrial or nuclear DNA coding the subunits of mitochondrial machineryhave been implicated in a variety of human diseases especially in the organs witha high demand for respiratory energy, like skeletal muscle, heart, kidney, brain,liver, and germinal tissue. Kao et al, demonstrated that mtDNA deletion wasassociated with diminished fertility and motility of human sperm and that thehighest frequency of occurrence of the deletion coincided with reduced spermmotility.In the present study we aimed to compare the mitochondrial deletion in thecontrol fertil group (n=20) with the oligoasthenospermic infertil patients withvaricocele (n=20) and without varicocele (n=20). After comparison of 7345bp and7599bp deletions in the oligoasthenospermia group with varicocele and the10control group, a significant difference was revealed (p=0,009 and p=0,019). Asignificant difference was shown after comparison of 7345bp and 7599bp deletionbetween the oligoasthenospermia group without varicocele and the control group(p=0,011 and p=0,009). The comparison of 7345bp and 7599bp deletions betweenthe oligoasthenospermia groups with and without varicocele showed a significantdifference (p=0,02 and p=0,042).In our study it was shown that mtDNA deletions are more commonespecially in the oligoasthenospermia group without varicocele. And aftercomparing the infertile oligoasthenospermia group with the control, it was shownthat deletions were more commonly detected in the infertile varicocele group thanthe control group.Key Words: Infertility, mtDNA deletions, Varicocele.11
Investigation of mitochodrial DNA in oligoasthenospermic infertile patients with and without varicocele
Keywords: Üroloji