Sürekli Tablalı Kirişsiz Döşemeli Betonarme Binaların Performans Analizi - Sağılyan, Sibel; Yön, Burak (My University, 2014)
Bu çalışmada, sürekli tablalı kirişsiz döşemeli betonarme çerçeve binaların (STÇ) performansı, artımsal eşdeğerdeprem yükü yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca, seçilen çerçeveli betonarme binaların kapasite eğrilerive yapısal elemanlarda oluşan hasarlar belirlenerek kirişli döşemeli betonarme (KÇ) binanın sonuçlarıyla ilekarşılaştırılmıştır. Sayısal uygulama için, tabla genişliği değiştirilerek dört ayrı sürekli tablalı betonarme çerçevemodel binalar (STÇ1, STÇ2, STÇ3 ve STÇ4) tasarlanmıştır. Kullanılan beş ayrı modelin kat yüksekliklerinin,kat sayılarının ve malzeme özelliklerinin aynı olduğu kabul edilmiştir. Model binaların analizlerinde, toplanmışplastik mafsal modeli kullanılmıştır. Analizler sonucunda, tabla genişliğinin artışına bağlı olarak seçilenbinaların yatay yük taşıma kapasitelerinin arttığı görülmüştür. Sürekli tabla genişliğinin arttırılmasınınkolonlarda hasar düzeyini belirgin bir şekilde etkilemediği görülmüştür. Fakat bu yapılardaki hasar düzeyinin,kirişli döşemeli betonarme çerçeveli yapıdaki hasar düzeyinden fazla olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; İnşaat Mühendisliği