TOPLUMSAL CİNSİYET VE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMLE BİRLİKTE ERKEK VE ERKEKLİK TEMSİLLERİ - DEMİREL, SEDA GÜRTÜRK (Fırat Üniveristesi, 2019)
Toplumsal cinsiyet kavramı feminizmin doğu?undan beri onun alt dalı olarak ilerleyen günümüzde de ba?lı ba?ına ara?tırılması ve tartı?ılması gereken bir konu olmu?tur. Sadece kadın çalı?mak tek elle alkı? çalma çabası olmasından dolayı erkeklik çalı?maları da feminizm doğrultusunda hız kazanmı?tır. Kültürümüzün egemen düzenini olu?turan erkeklik kavramı ile birçok değer yeniden in?a edilmekte ve her geçen gün daha fazla güç kazanmaktadır. Günümüzde de toplumsal cinsiyet, kadın ve erkek olma kavramları toplumsal dönü?ümle birlikte farklı anlamlara bürünmektedir. Cinsiyetin toplum içerisindeki yeri kültür yapısı içerisindeki özelliklerine göre daha sivriltilerek seyirciye geçirmek ve bunu maddi kültür ile de desteklemek amaçlanmaktadır. Çoğu sinema filminde cinsiyet vurgu farklı ?ekilde yer bulmaktadır. Erkek ya da erkeklik temsilleri toplumsal süreçten etkilenerek ve deği?erek verilmektedir. Bu çalı?mada toplumsal cinsiyet kavramlarını feminizmle birlikte açıklayan kuramlara dayanarak, erkeklik kavramının zaman içindeki deği?iminin Türk sinemasındaki yansıması örneklem olarak seçilen iki film üzerinden değerlendirilmi?tir.Çalı?mada sinema mecrasında erkeklik olgusunun sunumu ile diğer kitle ileti?im mecralarında farklılık olup olmadığı; gerçek hayat ve gündelik ya?amda sinemada sunulanın aksine hegemonik erkeklik temsillerinin yansıması ve son olarak toplumsal ya?amdaki deği?imlerin etkisiyle baba figürüne yüklenmeye çalı?ılan yeni roller ara?tırma sorusu olarak belirlenmi? ve analiz edilmi?tir

Since the birth of feminism, the concept of gender has been a subject that needs to be investigated and discussed in its own right. Masculinity studies have also gained momentum in the direction of feminism due to the fact t hat working only women is a one-handed applause. With the concept of masculinity, which constitutes the dominant order of our culture, many values are being rebuilt and gaining more power every day. Today, the concepts of gender, being a woman and a man take on different meanings with the social transformation. It is aimed to pass the place of gender in the society to the audience by being more sharpened according to its characteristics in the cultural structure and to support this with material culture. In most motion pictures, gender emphasis is found differently. The representations of man or masculinity are given by changing and influencing the social process. In this study, based on the theories explaining gender concepts together with feminism, the reflection of the change in the concept of masculinity over time in Turkish cinema was evaluated through two films selected as samples.In this study, the presentation of the phenomenon of masculinity in the media channel and whether there is a difference in other media channels; Contrary to what is presented in cinema in real life and everyday life, the new roles that are tried to be attributed to the father figure with the reflection of the representations of hegemonic masculinity and finally the changes in social life are identified and analyzed as research questions.
Men and masculinity representations in context of socialand cultural transformation
Keywords: İletişim Bilimleri; Sahne ve Görüntü Sanatları; Sosyoloji