AİLE İÇİ İLETİŞİM SORUNSALI BAĞLAMINDA MASUMLAR APARTMANI DİZİSİNİN GÖSTERGEBİLİMSEL ÇÖZÜMLEMESİ - URAS, DİLARA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Görsel iletişim ile kitle iletişim aracı olan televizyon, dizilerdeki görsel iletişim edinimleri ve taşıdığı anlamlar yönünden önem taşımaktadır. Göstergebilimde görünenin dışında kalan derin mana görsel iletişimin ayırt edici bir yönünü nitelemektedir. Türk dizileri anlam ve görünenin ötesindeki anlamlardan oluşturularak kurgulanıp senaryoya çevrilmektedir. Dizilerde doğru iletişim kavramı ön plandadır. Karakterler iletişimin önemini olumlu veya olumsuz örnek teşkili şeklinde gösterebilmektedir. İletişim dünya için gerekli ve anlamlı bir eylemdir. İletişim gibi, görünen anlamın ötesinde anlamı olan her şey göstergebilimin ilgi alanına girmektedir. İletişimin önemine vurgu yapan ve psikolojik olarak izleyiciyi ilk bölümden etkileyen, görsel ve duygusal konulu "Masumlar Apartmanı " dizisi gerçek bir hikâyeyi konu alan "Madalyonun İçi" kitabının "Çöp Ev" hikâyesinden esinlenerek senaryolaştırılmıştır. Gerçeklik algısı göstergeler aracılığıyla diziye yansıtılmıştır. Konusu bakımından iletişim, aile içi iletişim ve kültürel iletişimin önemi ve bireylerde bıraktığı psikolojik yıkımlar ile gerçeklik algısını ön planda tutan dizi sosyal psikolojiye de dikkat çekmektedir. Araştırmada "Masumlar Apartmanı" dizisinin gösterge bilimsel çözümlemesi incelenmiştir. İletişimin insanın aile, birey, toplum ilişkilerindeki etkisi incelenirken, kişilik oluşumunda sosyal psikoloji ile kimlik oluşumu, psikolojik etkiler çalışmanın temel konusunu oluşturmaktadır.

Television, which is a mass communication tool with visual communication, is important in terms of visual communication acquisitions and meanings in TV series. Deep meaning outside of the visible in semiotics characterizes a distinctive aspect of visual communication. Turkish TV series are created from meaning and meanings beyond what is seen and translated into scenarios. The concept of correct communication is at the forefront in TV series. The characters can show the importance of communication in the form of positive or negative examples. Communication is a necessary and meaningful action for the world. Anything that has meaning beyond the apparent meaning, such as communication, falls within the field of semiotics. The series "Innocent Apartments", which emphasizes the importance of communication and psychologically influences the audience from the first episode, is a scenario inspired by the story of "Garbage House" of the "Inside the Medallion" book, which is about a real story. The perception of reality is reflected in the series through indicators. While keeping the perception of reality in the foreground with the importance of intra-family communication and cultural communication and the psychological destructions it leaves on individuals, attention is also drawn to social psychology. This is why it can be said that Turkey is located between the No. psychological drawn series. The semiotic analysis of the series "Innocent Apartments" was examined throughout the study. The main subject of the study is the effect of communication on human family, individual and society relations and the formation of identity and psychological effects with social psychology on personality formation.
Semiotic analysis of the Innocent Apartment series in the context of the problem of intra-family communication
Keywords: İletişim Bilimleri