YOĞUN BAKIM HASTALARINDA ERKEN ENTERAL İMMÜNONÜTRİSYON UYGULAMASININ İNFLAMATUVAR YANITA ETKİSİ - ÇELİK, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Erken enteral immünonütrisyon, sitokinlere bağlı oluşan stres yanıtta değişiklikler oluşturarak, SIRS'tan sepsise doğru dinamik süreçte optimal bir inflamatuvar ve immün yanıt oluşturup, sağkalımı arttırmada etkilidir.Çalışmamızda, kritik hastalarda standart ve glutamin içeren ürünlerin erken ve geç enteral beslenme rejiminde inflamatuvar yanıta etkilerini araştırdık.Çalışmamızda ventilatör desteği gereksinimi olan 30-60 yaş arası, 40 hasta randomize edilip dört gruba ayrıldı. Grup SE; standart erken enteral, SG; standart geç enteral İE; erken enteral immünonütrisyon, İG; geç enteral immünonütrisyon grubu olarak belirlendi. Erken enteral gruplara 24 saat içinde nütrisyon başlanırken, geç gruplara 72 saat sonra başlandı. Hasta yatışlarının 1. 5. ve 7. günlerinde, prealbümin, albümin, CRP, IL-6, IL-10, APACHE-II skorları ve mortalite oranları değerlendirildi.Grupların demografik özellikleri, VKİ ve günlük kalori alımları arasında fark yoktu. SE grubunda, prealbümin değerlerinde azalma saptandı (p<0,05). Gruplar arasında albümin değerleri bakımından fark saptanmadı. İE ile İG'de, SG'ye göre CRP değerlerinde azalma saptanmasına rağmen, SE'ye göre fark olmadığı görüldü. SE'de ise 5.ve 7. günlerde artış gözlendi (p<0,05).IL-6 düzeylerinin SG'de, SE'ye göre 5. ve 7. günlerde arttığı saptandı. İE ile İG'de, SG'ye göre 5. günde azalma saptandı. İE'de ise 7. günde SE ve SG'ye göre azalma saptandı. Bununla birlikte İG'de, SG'ye göre azalma, İE'ye göre artma saptandı.IL- 10 düzeylerinin İG'de, 5. ve 7. günlerde arttığı saptandı. İG'de, SG'ye göre, APACHE-II skorlarında 5. günde artma saptandı. Mortalite oranları açısından fark saptanmadı.Yoğun bakım hastalarında glutaminden zengin erken enteral immünonütrisyon uygulamasının, biyokimyasal parametreleri ve mortaliteyi etkilememesine rağmen SIRS'ı belirgin derecede baskıladığı kanaatine varıldı.Anahtar kelimeler: Glutamin, erken enteral nütrisyon, immünonütrisyon

Early enteral immunonutrition makes differences in stress response that depend on cytokines, make an optimal inflammatory and immune response at dynamic process of SIRS through sepsis, effective in increasing survival.In our study, we research effect of standard and contained glutamine products on early and late nutrition regimen in inflammatory response at critical patients.Between 30-60 years old, 40 patients that need ventilation support, with randomisation divided into 4 groups. Group SE: standard early enteral, group SG standard late enteral, IE: early enteral umminonutrition, IG determined as late enteral immunonutrition. In early enteral nutrition group, nutrition started within first 24 hours of treatment, late groups nutrition started after 72 hours. Prealbumin, albumin CRP, IL-6, IL-10, APACHE-II scores and mortality were calculated for 1. 5. and 7. days of admission.There was no difference in demographic values, BMI and daily calories intake between groups. Group SE decreases detected at prealbumin levels (p<0,05). For albumin levels there were no difference between groups. Although there was decrease detected in group IE and group IG than group SG, there was no difference in SE. In SE there was increase at 5. and 7. days (p<0,05).In SG, there were increases in IL-6 levels at 5. and 7. days than SE. In IE and IG there was decrease detected than SG at 5. day. In SG group there were decrease in IL-6 levels at 7. day than SE. In IG, there was decrease detected than SG, and increased than SG.In IG there were increase detected at IL-10 levels at 5. and 7. days. In IG, there were increases detected at APACHE-II detected than SG at 5. day. There was no difference detected for mortality.It?s concluded that glutamine rich early enteral immunonutrition assessment efficiently suppress systemic inflammatory response, without effecting to mortality and biochemical parameters.Key words: Glutamine, early enteral nutrition, immunonutrition.
Inflammatory response of the applıcatıon of early enteral ımmunonutrıtıon effect ıntensıve care patıents
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon