KAMPÜS AĞ GÜVENLİĞİ: SALDIRI SENARYOLARI, SİSTEM AÇIKLARI VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ - BİTİKÇİ, BURAK (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu tez çalışmasında, bilgisayar korsanlarının siber saldırılarda en fazla kullandığı DDoS, SQL enjeksiyonu, komut enjeksiyonu ve XSS saldırıları GNS3 emulator platformunda modellenmiş, ağ güvenliği analiz edilmiştir. Ağlara yapılan saldırıları gerçek ortamında inceleyebilmek için Gra?ksel Ağ Simülatörü (GNS3), sanal makineler, VMware iş istasyonu, güvenlik duvarı, yönlendirici ve anahtarlar kullanılarak bir ağ senaryosu tasarlanmıştır. Bu ağ üzerinde farklı teknikler ile saldırılar gerçekleştirilmiş, hedef sunucu ve cihazların saldırılardan etkilenmesi sağlanmıştır. Saldırı anında, saldırgan ve hedef cihaz arasındaki ağ tra?ği Wireshark yazılımı ile kayıt altına alınmıştır. Ağ tra?k kayıtları ve izler incelenerek, saldırılara ait değerlendirmeler yapılmış, uygulama sonuçları dikkate alınarak siber saldırlardan korunmak için alınması gerek öneriler sunulmuştur.

In this study, DDoS, SQL injection, command injection, and XSS attacks that hackers use most in cyberattacks are modeled on the GNS3 emulator platform and network security is analyzed. A network scenario was designed using Graphical Network Simulator (GNS3), virtual machines, VMware workstations, ?rewalls, routers, and switches in order to examine the attacks on networks in the real environment. Attacks were performed on this network with di?erent techniques and target servers and devices were a?ected by the attacks. At the time of the attack, network tra?c between the attacker and the target device was recorded with Wireshark software. Network tra?c records and traces were examined, evaluations of the attacks were made, and suggestions to be taken to protect against cyber attacks were presented considering the application results.
Campus network security: Attack scenarios, system vulnerabilities and security measures
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol