THE EFFECTS of Nigella sativa OIL ON THE IMMUNE SYSTEM OF RAINBOW TROUT WITH DIFFERENT APPLICATION METHODS - Altınterim, Başar; Dörücü, Mustafa (My University, 2013)
Bu çalışmada Çörekotu (Nigella sativa, L) Yağı' nın Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792)'nın İmmün Sistemine Etkisinin AraştırılmasıBu çalışmada çörekotu (Nigella sativa, L) yağı'nın gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792)' nın spesifik olmayan immün sistem parametrelerine etkileri araştırıldı. Araştırmada ortalama ağırlığı 102.30 g (84.2-121.1 g) olan 900 adet gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kullanıldı. Çalışmada çörekotu yağı alabalıklara 3 farklı yöntemle verildi. 1. yöntemde çörekotu yağı %0.1, %1.0 ve %10 oranlarında yeme ml. olarak ilave edilerek21 gün süreyle alabalıklara verildi. 2. yöntemde çörekotu yağı %0.1, %1.0 ve %10 oranlarında balık dozlarıenjeksiyonla alabalıklara uygulandı. 3. yöntemde çörekotu yağının % %0.1, %1.0 ve %10 dozları 3 gün boyunca alabalıkların yanal çizgisine sürülerek uygulandı. Bu işlemler sonrasındaalabalıklardan, 3, 7, 14, 21. günlerde kan örnekleri alındı. Alınan bu örneklerin hematokrit (Ht), lökokrit (Lt), eritrosit, lökosit, nitroblue tetrazolium (NBT) aktivitesi, Protein düzeyi ve toplam immünoglobülin seviyeleri belirlendi. Sonuç olarak, hematokrit, eritrosit, lökosit, NBT seviyelerinin en yüksek seviyeleri, çörekotu yağının balıklara sürülerek uygulamasında tespit edildi. Üç yöntemin uygulandığı farklı grupların lökokrit seviyelerinde kayda değer bir değişim bulunmadı. Toplam protein seviyeleri ölçümlerinde besleme yöntemi uygulanan gruplarda en yüksek değerler elde edildi. Toplam Ig seviyeleri incelemelerinde en yüksek değerler enjeksiyon yönteminde elde edildi fakat parabolik bir çizgi izlemediği bununla birlikte sürme uygulamasında parabolik bir eğri tespit edildi. Besleme yöntemi ile verilen gruplarda çörekotu yağının besleyici özelliklerinin minimum oranlarda bile kullanıldığında protein seviyelerini yükseltecek kadar etkili olduğu tespit edildi. Bu çalışmada sürme yönteminin bağışıklık sistemine etkisinin yanı sıra enjeksiyon ve besleme yönteminin immün cevapları arasında farklılığı tespit edilmiştir
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık