Dört Haftalık Aerobik Egzersizin Obezlerin Aerobik ve Maksimal İş Kapasiteleri Üzerine Etkileri - Özçelik, O.; Ayan, V.; Çolak, R. (My University, 2003)
Bu çalışmanın amacı dört haftalık aerobik egzersiz programının obezlerin maksimal iş üretim (Wmax) ve aerobik kapasiteleri üzerine etkilerini araştırmaktır. On obez kadın (beden kitle indeksi: 40.9$\\pm$2.5 kg/m2) aerobik egzersiz ve enerjisi azaltılmış diet programına alındılar. Her hasta çalışmanın başında ve dördüncü haftada olmak üzere iki tane artan yüke karşı yapılan egzersiz testine (15 W/dk) katılarak aerobik ve maksimal iş üretim kapasiteleri değerlendirildi. Beden kompozisyonları ayaktan-ayağa bioelektrik impedans analizi ile ölçüldü. Dört haftalık egzersiz vücut ağırlığında (102.5$\\pm$6.4 kg dan 99.7$\\pm$6.1 kg a P=0.03) ve yağ dokusunda (48.53$\\pm$4.3 kg dan 46.10$\\pm$4.1 kg a P=0.02) anlamlı azalma ile sonuçlandı. Yağdan arındırılmış kas kitlesinde anlamlı değişme gözlenmedi: 54.0$\\pm$2.1 kg ve 53.6$\\pm$2.0 kg (P=0.8). Buna ilaveten egzersiz Wmax kapasitesi: 83.9$\\pm$9 W (bazal) ve 123.5$\\pm$4 W (dört-hafta) (P=0.0001), aerobik kapasite: 66.6$\\pm$4 W (bazal) ve 89.5$\\pm$3 W (dört-hafta) (P=0.0001) ve her bir kilogram vücut ağırlığı için iş üretim kapasitesi: 0.855$\\pm$0.1 W/kg (bazal) ve 1.277$\\pm$0.08 W/kg W (dört-hafta) (P=0.0001) anlamlı artışlara neden oldu. Sonuç olarak, kısa süreli aerobik egzersiz obezlerde yağ kaybına ve hastaların maksimal iş üretimleri ile aerobik kapasitelerinde önemli artışlara neden olmaktadır. Bu nedenle, obezlere uygun kısa süreli aerobik egzersiz antrenmanlarının uygulanması önemli bir tedavi protokolü olarak düşünülmesi gerektiğini göstermektedir.
Keywords: Obezite; aerobik; fiziksel egzersizler