FARKLI BESİN ORTAMLARININ (CHLORELLA VULGARİS, SCENEDESMUS ACUTUS, SACCHAROMYCES CEREVİSİAE) CHİRONOMİDAE TÜRLERİNİN (CHİRONOMUS PLUMOSUS (L., 1758), CHİRONOMUS ANTHRACİNUS ZETT., 1860 VE HALOCLADİUS (H.) FUCİCOLA (EDW., 1926)) GELİŞİM SÜRESİ VE BİYOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ - KARA, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada; Chironomidae familyasından Chironomus plumosus, Chironomus anthracinus ve Halocladius (H.) fucicola larvaları laboratuvar ortamında farklı besinler (Chlorella vulgaris, Scenedesmus acutus ve Saccharomyces cerevisiae) kullanılarak yetiştirildi. Yetiştirilen bu chironomid larvalarının tüm yaşam evreleri gözlendikten sonra, larvalar biyokimyasal işlemlere tabi tutularak, vitamin (A, D, E, K), sterol, yağ asidi, total protein, glutatyon ve lipit peroksidasyon analizleri yapıldı. Çalışma sonuçlarına göre, Chironomidae larvalarının farklı besin ortamlarında gelişim sürelerinin farklılık gösterdiği saptandı. Tüm besin ortamlarında larvaların gelişimlerini başarıyla tamamladıkları ve S. cerevisiae ile beslenen larva gruplarında gelişimin daha uzun sürdüğü gözlendi. Biyokimyasal analizlerin sonucunda ise, ?-tokoferol (E vitamini) ile kolesterolün tüm larva gruplarında önemli düzeyde olduğu belirlendi (p<0.001). Larva gruplarının hepsinde PUFA düzeyinin MUFA'dan daha yüksek olduğu gözlendi. S. cerevisiae ile beslenen tüm larva gruplarında total protein ve glutatyon miktarlarının daha fazla olduğu, lipit peroksidasyon seviyelerinin ise Chironomidae türleri ve besin grupları arasında değişkenlik gösterdiği belirlendi.Sonuç olarak; Chironomidae larvaları alg kültürüyle beslendiğinde gelişimlerinin daha hızlı olduğu, biyokimyasal analizlerde ise türler ve besin grupları arasında farklılık gösterdiği ve S. cerevisiae ile beslenenlerde protein seviyesinin daha yüksek olduğu belirlendi.Anahtar Kelimeler: Chironomidae kültürü, Chlorella vulgaris, Scenedesmus acutus, Saccharomyces cerevisiae, yağ asidi, vitamin, sterol

In this study, Chironomidae family larvae Chironomus plumosus, Chironomus anthracinus and Halocladius (H.) fucicola were grown in laboratory environment by feeding with different food (Chlorella vulgaris, Scenedesmus acutus and Saccharomyces cerevisiae). After the life stage of these chironomid larvae were observed, larvae were taken into biochemical processes and vitamin (A, D, E, K), sterol, fatty acid, total protein, glutathione and lipid peroxidation were analyzed. It was determined that the larvae of Chironomidae showed differences in the duration of the development of different nutritional environments with regard to the result of the study. It was observed that successfully completed development of the larvae in all food environments, and duration of the development of larvae groups were longer by feeding with S. cerevisiae. As a result of biochemical analysis, ?-tocopherol (vitamin E) and cholesterol were defined at significant level in all larvae groups (p<0.001). It has been observed that PUFA level is higher than MUFA in all larvae groups. It was defined that the total protein and glutathione was at high level in all larvae groups which were fed with S. cerevisiae, and that lipid peroxidation levels also varied between groups of food and species of Chironomidae.In conclusion, it was identified that Chironomidae larvae grew faster when fed with algal culture, that they showed varities between species and feeding groups according to the results of the biochemical analysis, and that the protein level was higher in the groups fed with S. cerevisiae.Key Words: Chironomidae culture, Chlorella vulgaris, Scenedesmus acutus,Saccharomyces cerevisiae, fatty acid, vitamin, sterol
Effect of different feeding environments (Chlorella vulgaris, Scenedesmus acutus and Saccharomyces cerevisiae) to growth duration and biochemical feature of Chironomidae species (Chironomus plumosus (L., 1758), Chironomus anthracinus zett., 1860 and Halocladius (H.) fucicola (Edw., 1926))
Keywords: Biyoloji; Zooloji; Biyokimya