Listeria monocytogenes meningitis: An adult case successfully treated with the combination of rifampin and ampicillin - Kılıç, S. Sırrı; Çelik, İlhami; Kalkan, Ahmet; Kilic, Ali Osman (My University, 2003)
Listeria monocytogenes meninjitli bir olgu sunulmuştur. Akut bakteri meninjiti öntanısıyla seftriakson tedavisi başlanan 60 yaşındaki erkek hastaya, klinik bulgularının tedaviye karşın gittikçe kötüleşmesi, soy geçmişinde tüberküloz öyküsü olması ve beyin-omurilik sıvısı (BOS) bulgularının tüberküloz meninjitle uyumlu olması üzerine dörtlü anti-tüberkülo başlandı. Anti-tüberkülo tedaviye başlandıktan 24 saat sonra BOS kültüründe L monocytogenes üredi. Rifampin dışındaki diğer antitüberkülo ilaçlar kesildi ve tedaviye ampisilin eklendi. Olgu rifampin-ampisilin kombinasyonu ile iyileşti.
Keywords: Erkek; Olgu sunumu; Listeria monocytogenes; Orta Yaş; Tedavi sonucu; Beyin omurilik sıvısı; Rifampin; Listeria enfeksiyonları; Ampisilin; Menenjit; bakteriyel