SEÇMEN DAVRANIŞLARINDA DİNİN FONKSİYONU: BİNGÖL ÖRNEĞİ - ÇARKÇI, SUNA (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi Seçmen Davranışlarında Dinin Fonksiyonu: Bingo! ili Örneği Suna ÇARKÇI Fırat Üniversitesi Sosyal bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 137 Bu çalışma, Seçmen Davranışlarında Dinin Fonksiyonu adlı bir alan araştırmasıdır. Araştırmanın örneklem grubunu Yenişehir, Uydukent, İnönü, Kıbrıs, Bahçelievler mahallelerinin seçmenleri gerçekleştirilmiştir. Örnek grubumuzu belirlemede sistematik tesadüfi örneklem tekniğine baş vurulmuştur. 120 seçmen üzerinde 37 soruluk görüşme formu uygulanarak alan araştırması yapılmıştır. Örneklem grubumuzun; yaş, medeni durum, aile yapısı gibi demografik özellikleriyle yaşam tarzları, dini faaliyetlere katılma, (din adamlarından etkilenme, cemaatlere üye olma vb. durumlarıyla oy verme tutumları ve davranışları arasındaki ilişkiye dair sorulara yer verilmiştir. Elde edilen verilerin ışığında şu sonuca ulaşılmıştır; Örneklem grubunu oluşturan kişilerin çoğunluğu genç kesimden oluşmuştur. Doğum yerlerinin il ve ilçe olduğu ve kısmen de olsa belirli bir eğitim sürecinden geçmiş oldukları gözlenmiştir. Anket formumuzu uyguladığımız kişilerin eğitim düzeyleri ve mesleki konumları farklı olmasına rağmen oy verme davranışlarında belirli değer kalıplarından etkilendikleri görülmüştür. Netice olarak; toplumsal yaşam sürecinde yer alan geleneksel tutum ve davranışlar kentsel yaşamda da kendini göstermektedir. Geleneksel yapıya ait değer kalıplan her yerde olduğu gibi seçmen davranışlarında da etkili olabilmektedir. Anahtar Kelimeler: Siyasal kültür, siyasi sosyalleşme, siyasi katılım, din, cemaatleşme, siyaset
The Fuction of religion on voter behaviors: Bingöl case
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji; Sociology