Morkaraman, Kıvırcık X Morkaraman (F1) ve Sakız X Morkaraman (F1) melez kuzularda verim özellikleri II. Besi performansı, Kesim ve karkas özellikleri - Özbey, Orhan; Akcan, Abdulkadir (My University, 2003)
Bu araştırma Morkaraman, Kıvırcık x Morkaraman (Fj) ve Sakız x Morkaraman (Fj) melezi kuzuların besi performansı, kesim ve karlcas özelliklerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada tespit edilen veriler, besi döneminde 7 baş Morkaraman, 9 baş Sakız x Morkaraman (Fi) ve 8 baş Kıvırcık x Morkaraman (Fi) melezi erkek kuzudan; kesim ve karkas özellikleri için ise her genotipten 5'er erkek kuzudan elde edilmiştir. Kuzular yaklaşık 20 kg canlı ağırlıkta besiye alınmış ve 45 kg' a kadar beslenmişlerdir. Bu dönemdeki günlük ortalama canlı ağırlık artışı, Morkaraman kuzularda 232.91 g; Sakız x Morkaraman (Fı) melez kuzularda 231.73 g ; Kıvırcık x Morkaraman (Fi) melezi kuzularında 245.62 g bulunmuştur. Besi döneminde genotip grupların l kg canlı ağırlık artışı için tükettikleri konsantre ye kaba yem miktarları sırası ile 4.31kgve 2.16 kg, 3.88 kg ve 1.98 kg, 3.40 kg ve 1.70 kg olarak tespit edilmiştir.Kuzular yaklaşık 45 kg kesim ağırlığında kesilerek kesim ve karkas özellikleri incelenmiştir. Morkaraman, Sakız x Morkaraman (Fı) ve Kıvırcık x Morkaraman (F]) melezi kuzularda sırasıyla karkas randımanı % 50.52, 48.53 ve 48.70, karkasta et oranı % 43.18, 47.50 ve 42.31, karkasta yağ oranı % 20.71, 22.77 ve 20.55, karkasta kemik oranı % 14.99, 16.67 ve 15.10, kuyrukyağı oranı % 9.28, 4.32 ve 5.93, beden uzunluğu 58.70, 63.30 ve 59.40 cm, göğüs çevresi 76.03, 77.49 ve 76.54 cm, MLD kesit alanı 11.58, 12.54 ve 10.24 cm? ve sırt yağı kalınlığı 3.92, 4.04 ve 6.42 mm tespit edilmiştir. Melezler besi döneminde günlük olarak daha fazla canlı ağırlık kazandıkları ve l kg canlı ağırlık artışı için daha az yem tükettikleri tespit edilmiştir. Melez genotip gruplarında kuyrukyağı miktarı azalma gösterirken, sırt yağı kalınlığında ise artış gözlenmiştir.
Keywords: Morkaraman; Kıvırcık; melez ırklar; koyun; canlı ağırlık artışı; hayvan kesimi; Sakız; karkas özellikleri; besi performansı; melez kuzular