İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTAPLARININ ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRİLMESİ - ŞAHİN, SEDAT (Fırat Üniveristesi, 2010)
Araştırma, İlköğretim Sosyal Bilgiler Beşinci sınıf ders kitaplarının öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesini kapsamaktadır. Değerlendirme boyutu içerisinde bu ders programın içinde tespit edilmiş olan amaçlarına gerçekleşme düzeyi ve bu amaçların gerçekleşmesi için takip edilen öğrenme ve öğretme süreçleri araştırılmıştır. Ders kitapları öğretmen görüşleri doğrultusunda araştırılmıştır. ?Milli Eğitim Yayınevine ait İlköğretim 5. sınıf Sosyal Bilgiler ders kitaplarının içerik, dil anlatım, ölçme ve değerlendirme, tasarım, düzenleme özellikleri açısından öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi?dir.Veriler, İçel ili merkez Yenişehir, Mezitli, Toroslar, Akdeniz ilçelerinde görev yapan beşinci sınıf öğretmenlerine uygulanan anket formları ile toplanmıştır. Ankette, öğretmenlerin ?Sosyal Bilgiler Beşinci sınıf Ders Kitapları? hakkındaki görüş ve tutumları araştırılmıştır. Anket değerlendirilmesi 5. sınıfa giren 299 öğretmen üzerinde yapılmıştır.Araştırmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır.1-Teknik, tasarım ve düzenleme ile ilgili öğretmen görüşleri nelerdir?2-İçerik ile ilgili öğretmen görüşleri nelerdir?3-Dil ve anlatımla ilgili öğretmen görüşleri nelerdir?4-Ölçme ve değerlendirme ile ilgili öğretmen görüşleri nelerdir?Araştırmadan elde edilen veriler SPSS paket programı 17,0 ile analiz edilmiştir. Buna göre verilerin çözümü ve yorumlanmasında örneklem özellikleri frekans, yüzde gibi istatistiksel çözümleme tekniklerinden yararlanılmıştır.Anahtar Kelimeler: Ders kitabı, Sosyal Bilgiler, Eğitim, Eğitim Programı

This research is devoted to the evaluation of the 5. grade Social Knowledge course of primary education according to the views of the teachers. In this evaluation, achievement level of the goals of this course and learning and teaching processes towards the achievement of the goals are considered. The textbooks are studied along the views of the teachers. Social Knowledge textbooks written for the 5. grade of primary education, published by the National Education Publishing house are studied according to their contents, language, measuring and evaluation, design along the views of the teachers.The data is collected via questionnaire method from the teachers working in Icel central , Yenisehir, Mezitli and Akdeniz towns. In these questionnaires, the views of the teachers about the Social Knowledge textbooks written for the fifth grade were studied. 299 teachers teaching for the 5. grade took place in the questionnaires.In this research the following the answers to the following questions were seeked.1-What do teachers think about Technique, design, arrangement of the books?2-What do teachers think about the content of the books?3-What do teachers think about the language of the books?4-What do teachers think about measurement and grading?The collected data was analyzed with the SPSS 17.0 package program. To interpret the data frequency, percentage and some statistical techniques were used.Keywords: Textbook, Social Knowledge, Education, Education program
Evaluation of the social knowledge course of primary education`s 5. grade according to the views of the teachers
Keywords: Eğitim ve Öğretim