Yüksek Yağlı Diyet ile Beslenen Sıçanlarda Krom Histidinatın Farklı İzomerlerinin Pankreas GLUT-2, IRS-1 ve GLP-1R Üzerine Etkileri - Orhan, Cemal; Tuzcu, Mehmet; Telçeken, Hafize; Şahin, Nurhan; Komorowski, James Richard; Şahin, Kazım (My University, 2019)
Krom (Cr), insülin aktivitesi için esansiyel bir iz elementtir, insülin reseptörüne bağlanır,karbonhidrat ve lipit metabolizmasının düzenlenmesi de dahil olmak üzere birçok fonksiyonu vebelki de tüm fonksiyonlarında insülinin etkisini güçlendirir. Bu çalışmanın amacı, yüksek yağlı diyet(YYD) ile beslenen sıçanlarda, krom histidinatın (CrHis) üç farklı izomerinin, pankreas glikoztaşıyıcı protein 2 (GLUT-2), insülin reseptör substrat (IRS-1) ve glukagon benzeri peptid 1 reseptör(GLP-1R) protein düzeyleri üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Çalışmada, 42 adet Sprague-Dawleyırkı sıçan rastgele altı gruba (n=7) ayrıldı. Sıçanlar 1:standart diyet ile beslenen (Kontrol); 2: YYDile beslenen; 3: YYD ile CrHis saflaştırılmış izomer 1 (CrHis1); 4: YYD ile CrHis ile saflaştırılmışizomer 2 (CrHis2); 5: CrHis ile saflaştırılmış izomer 3 (CrHis3); 6: YYD ile üç izomer CrHis(CrHisM) karışımı ile beslenen şeklinde gruplandırıldı. CrHis izomerleri farklı kaynaklardansağlanmasına karşın sıçanlara aynı miktarda Cr (10 µg elementel Cr/kg CA/gün) verildi. Sıçanlar,insülin direncini indüklemek için yüksek yağlı bir diyetle beslendi. CrHis izomerlerinin uygulanması,YYD ile artan pankreas insülin düzeylerini iyileştirdi. CrHis izomer gruplarındaki insülin seviyeleriYYD grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu (P<0.001). Pankreas GLUT-2, IRS-1 ve GLP1Rprotein düzeyleri YYD grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (P<0.001). AyrıcaCrHis1 grubunda GLUT-2 ve GLP-1R protein düzeyi CrHis3 grubundan daha yüksek bulunurken(P<0.001), diğer izomerler arasında fark tespit edilmedi (P>0.05). Sonuç olarak, YYD ile oluşabileninsülin direncine karşı, CrHis izomerleri veya bunların karışımının pankreas dokusunda insülindirencine karşı koruyucu bir etki gösterebileceği düşünülmektedir.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Genetik ve Kalıtım; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji