GRİ SEVİYE GÖRÜNTÜLERDE KRİPTOGRAFİK UYGULAMALAR - GÜLERYÜZ, HATİCE İMER (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bilgi geçmişten günümüze değerli görülmüş uğruna çok rekabet edilmiştir. Teknolojinin ilerlemesiyle en büyük güç haline gelen bilginin aktarılmasının gizliliği ve güvenilirliği büyük önem kazanmıştır. Bu güvenlik gereksinimini sağlamak için çok çeşitli şifreleme yöntemleri geliştirilmiştir. Günümüzde kullanılan şifreleme yöntemleri güvenliği üst seviyelere çıkarmak için karmaşık teknikler içermektedir. Geliştirilen her şifreleme yöntemi aynı zamanda bu şifrelerin çözümü için gerekli olan analiz yöntemlerinin de gelişmesini sağlamaktadır. Öncekilerden daha güvenli olduğu düşünülerek ortaya çıkan yeni yöntemlerin zamanla güvenlik açıklarının olduğu, en nihayetinde bu şifrelerin kırıldığı görülmektedir. Böylelikle her seferinde kırılamayan şifreleme teknikleri arayışı verilere uygulanan yöntemlerin sayısını arttırmaktadır. Bu çalışmada görüntü şifreleyebilmek için SCAN algoritması ve kaos tabanlı sistemler kullanılmaktadır. SCAN algoritması ile piksellerinin yeri değiştirilen resimler, Kaos tabanlı sistemlerle üretilen anahtar kullanılarak şifrelenmektedir. Bu metotlar gri seviyeli resimlere uygulanmaktadır. PSNR, NPCR, UACI ölçütleri kullanılarak şifrelemenin başarımı hesaplanmaktadır. Şifrelenmiş resimlerin histogramları çıkarılarak elde edilen sonuçların algoritmik güvenliği analiz edilmektedir. Yapılan analizler neticesinde en iyi sonuçların gerçekleştirilen hibrit metotla elde edildiği görülmektedir. Ancak performans analizi yapabilmek için metodun geniş bir alanda uygulanması gerekmektedir. Anahtar Sözcükler: Kriptoloji, Kriptografi, Kripto Analiz, Kriptoloji Algoritmaları, Görüntü Şifreleme, Kaotik Sistemler, Scan Algoritması, Renkler, Renk modelleri, Sayısal Görüntü

The information has always been valuable, being a subject of the competititon between companies and organizations. With progression of technology which has become the greatest power of information transmitted and reliability have gained immense importance. That the security requirements provide with many different ciphering methods had been developed. Encryption methods which are used for nowadays, include complicated techniques to improve the security to the highest level. At the same time, each developed encryption method provides improving of analysis methods that is needed. Even if the new methods are thought that they are safier than the old ones, they also have some security gaps. Because of that reason, these passwords are hacked. Thus, each time the unhacked encryption techniques rise the number of the methods which is applied data. In this study scan algorithm and chaos based system were used. These methods are applied to gray-level images. PSNR, NPCR, UACI performance metrics are calculated using the encryption. Histograms of encrypted images subtracted that algorithmic results obtained showed that there were analyzed. Key Words: Cryptology, Cryptography, Analysis of Crypto, Cryptography Algorithms, Image Encryption, Chaotic Systems, Scan Algorithm, Colours, Colours, Models, Digital Images.
Gray level images of cryptographic applications
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol