THE RELATIONSHIPS BETWEEN COLLABORATIVE SCHOOL CULTURE, STRESS AND JOB SATISFACTION: EVIDENCE FROM TALIS 2018 - ABDUL-MUUMIN, SUALIHU (Fırat Üniveristesi, 2021)
Okul kültürünün öğretmenlerin algıları, duyguları ve tutumları üzerindeki etkilerini araştıran çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Önceki araştırmalar, işbirlikçi bir ortamın öğretmenlerin iş doyumunu artırdığını ve stres düzeyini azalttığını gstermektedir. Ancak, bu konuda Afrika örnekleminde yapılan araştırmaların sayısı çok azdır. Halbuki okul kültürünün farklı kültürel bağlamlarda farklı yansımaları olabilir. Özellikle sahra altı Afrikanın kendine özgü kültürel özellikleri okul kültürünün öğretmenler üzerindeki etkilerinin önemli bir belirleyicisi olabilir. Bu nedenle, Afrika bağlamında okul kültürü, stres ve iş doyumu arasındaki ilişkilerin doğasını incelemenin eğitim yönetimi alanına katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Bu araştırma TALIS 2018 verilerine dayalı olarak Güney Afrika'daki ortaokullarda işbirlikçi okul kültürü, stres ve iş doyumu arasındaki ilişkileri incelemektedir. Araştırmada, TALIS 2018'in kamuya açık verileri OECD'nin web sitesinden temin edilmiş ve Güney Afrika'da görev yapan 2046 ortaokul öğretmeninin verileri analiz edilmiştir. TALIS araştırması eğitim hakkında uluslararası düzeyde karşılaştırılabilir veriler sağlamaktadır. Araştırmada işbirlikçi okul kültürünün iş doyumunu ile pozitif yönde stres ile negatif yönde ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, işbirlikçi okul kültürüne ilişkin uygulamalar öğretmenlerin stresini azaltmakta ve iş doyumunu artırmaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ışığında, okullarda işbirlikçi uygulamaları artırmak ve işbirlikçi bir okul kültürü oluşturmak için okul yöneticilerine yönelik öneriler geliştirilmiştir.

There are many studies that investigated the effects of school culture on teachers' perceptions, feelings and attitudes. Previous researches have shown that collaborative environment contribute greatly into teachers' job satisfaction and decrease stress level. However, there are few researches conducted in the African population. School culture may have different reflections in different cultural contexts. Especially the unique cultural characteristics of Sub-Saharan Africa may be an important determinant of the effects of school culture on teachers. Therefore, it is thought that examining the nature of the relationships between school culture, stress and job satisfaction in the African context will contribute to the field of educational administration. This study looked at the relationships among collaborative school culture, stress and job satisfaction in South African lower secondary schools based on TALIS 2018 data. TALIS 2018 public available data was obtained from OECD's web site and the data of 2046 lower secondary school teachers of South Africa were analyzed. TALIS survey provide internationally comparable data on education. The current study found collaborative school culture positively correlates with job satisfaction but negatively correlates with stress. Consequently, we found the practice of collaborative school culture to reduce teacher stress and allows for teacher job satisfaction. According to the results, recommendations were developed for practitioners to increase collaborative practices and create a collaborative school culture.
İşbirlikçi okul kültürü, stres ve iş doyumu arasındaki ilişkiler: TALIS 2018'den bulgular
Keywords: Eğitim ve Öğretim