Sigara Bağımlılığıyla Mücadelede Kamu Spotlarının Kullanımı: Sigarayı Bırak Hayatı Bırakma Kamu Spotlarının Göstergebilimsel Çözümlemesi - Tanyıldızı, Nural Imık; Acar, Hacı Mehmet (My University, 2019)
Sigara bağımlılığı çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biridir. Sigara bağımlılığını azaltmakiçin kullanılan en etkili yolardan biri de medyadır. Özellikle televizyon ve radyolarda yer alansigarayı bırakmaya yönelik kamu spotları, halkı bilgilendirmek ve sigara kullanımını azaltmak içinkullanılmaktadır. Araştırmanın amacı sigaraya yönelik oluşturulan kamu spotlarının hedef kitleyemesajları nasıl aktardığını gösteren ve gösterilen ilişkisi içerisinde ortaya koyabilmektir.Araştırmada Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu “Sigarayı Bırak Hayatı Bırakma” kamu spotlarıgöstergebilimsel çözümleme yöntemi ile incelenerek, hedef kitleye mesaj aktarımının göstergelerüzerinden ne şekilde yapıldığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmada sonuç olarak incelenenüç kamu spotunda da hedef kitleyi sigara ve zararlarına karşı uyarıcı, aynı zamanda eğitici mesajlarınolduğu, sigaraya ve zararlarına karşı farkındalık yaratma noktasında kullanılan görsel göstergelerindüz anlamlarının yanı sıra yan anlamlarıyla da mesajı verebildiği, sigaranın kendisi gösterilmedentamamen göstergeler üzerinden sigaraya işaret edildiği görülmüştür.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri