A PARAENESIS FOR HUMANITY: JAMES BRADLEY'S CLADE IN THE LIGHT OF (POST)APOCALYPTIC LITERATURE - YAZICI, METE ERMAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu tezin amacı, Avustralyalı yazar James Bradley'in Clade (2015) adlı romanında apokaliptik edebiyatın/türün izlerini sürerek eserde post (apokaliptik) unsurları ortaya çıkarmaktır. Bilim kurgu edebiyatının alt türleri olan apokaliptik ve post-apokaliptik edebiyatın dini oluşu yanında, birçok gotik edebiyat yazarına da ilham kaynağı olduğu açıktır. 20. yüzyılda iklim değişikliği, nükleer tehlikeler, pandemiler, robotlar ve savaşlar gibi insanlığa ve insanlığın geleceğine karşı tehdit olarak görülen teknolojik gelişme ve değişimler tüm dünyada endişeye yol açmıştır. Bu endişe, birçok yazar, film yapımcısı ve aydını insanlığı uyarmak, bilinçlendirmek, hatta ihtar etmek için eserler üretmeye sevk etmiştir. Ekolojik bakış açısıyla, Bradley de Clade adlı romanında tehlikeli bir virüsün yayıldığı bir dünyada hayatta kalmaya çalışan Adam ve ailesini konu almaktadır. Romanda karakterler dünyanın sonu, yani kıyameti yaşarlar. Eser, bu yaşananlar bağlamında hem apokaliptik hem de post-apokaliptik olarak nitelendirilebilecek olay ve olguları barındırmaktadır. Bradley, insanlığın sınırsız ve ölçüsüz bilim yüzünden kendine nasıl zarar verdiğine dikkat çekmekte ve ona ihtarda bulunmaktadır. Tezde, tüm bu unsurlar, Connor Pitetti gibi eleştirmenlerin görüşleri ışığında incelenmekte ve çözümlenmektedir.

The purpose of this thesis is to reveal the post(apocalyptic) elements in Australian writer James Bradley's novel, Clade (2015) by searching for traces of the apocalyptic literature/genre. Apocalyptic and post-apocalyptic literature, which are the two sub-genres of science fiction literature, are based on religious grounds. These two sub-genres have also been sources of inspiration to many writers of gothic literature. In the 20th century, technological developments and changes that were perceived as threats to humanity and its future, such as climate change, nuclear dangers, pandemics, robots, and wars, have caused concern all over the world. This concern has prompted many writers, filmmakers, and intellectuals to produce works to admonish, raise awareness and even warn humanity. From an ecological point of view, Bradley's novel Clade is about Adam and his family trying to survive in a world where a dangerous virus has spread. In the novel, the characters experience the end of the world, namely the apocalypse. The work contains the events and phenomena that can be characterized as both apocalyptic and post-apocalyptic in the context of these events. Bradley points out and warns how humanity is harming itself because of unlimited and immoderate science. In the thesis, all these elements are examined and resolved in light of the views of critics such as Connor Pitetti.
İnsanlığa bir ihtar: (Post)apokaliptik edebiyat ışığında James Bradley'in Clade adlı romanı
Keywords: Batı Dilleri ve Edebiyatı