YENİLİK YÖNETİMİ; MOBİLYA SEKTÖRÜ UYGULAMALARI - KAYA, ENES (Fırat Üniveristesi, 2018)
Ekonominin babası Adam Smith (1723-1790) ile başlayan iş fikri, iş, işletme, işletmecilik ve ekonomi şeklindeki süreç uzun yıllardan sonra Ekonomist J. Schumpeter tarafından Yenilik Ekonomisi şeklinde ifade edilmeye başlandı. Yeni ve yenilikçi fikirlerin iş, işletme, işletmecilik şeklindeki süreçte dev ekonomilere dönüştürülmesi için en önemli kavram yenilik olarak belirtildi. Schumpeter Yenilik; tüketicilerin hiç karşılaşmadığı bir ürünün veya var olan bir ürünün yeni özellikleriyle piyasaya sürülmesi, yeni üretim yöntemlerinin uygulamaya konulması, yeni piyasalara girilmesi, yeni tedarik zincirlerinin önünün açılması ve bir endüstrinin yeni organizasyon yapılarını içinde barındırmasıdır şeklinde tanımladı. Inovasyon-Yenilik ile çok sayıda çalışmalar yapılmasına rağmen, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yeni bir iş fikrinden iş, işletme, işletmecilik ve yeni ekonomi şeklindeki süreçte ilerlemenin değişiklik, değişim, dönüşüm ve devrim için usul ve esasları ortaya konulamadı. Bunun temel sebebi "süreç ve metodun" sektör uygulaması şeklindeki çalışmaların eksikliği olarak fark edildi. Bu çalışmanın hedefi yenilik ekonomisinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır. Çalışmanın amacı yeni ve yenilikçi fikirlerin iş, işletme, işletmecilik fonksiyonları ve yenilik ekonomileri şeklinde ticarileştirilebileceği bilgiye dayalı kalkınmanın süreç ve metodunu örnek bir uygulama ile ortaya koyarak topluma hizmet ve ulusların sürdürülebilirliğinde yeni nesiller yetişmesinde bilgi kaynakları sağlamaktır. Çalışmanın kapsamı; yenilik kavramının açıklanması, yenilik yönetiminin mobilya sektörü için dönemlerinin ortaya konulması, mobilya sektöründe yenilik yönetimi için SCAMPER metodu uygulamaları ve mobilya sektörü paydaşlarının yenilikçilik düzeyinin belirlenmesi şeklinde sınırlandırılmıştır. Yenilik kavramı ve yenilik yönetiminin mobilya sektörü için yapısal dönemlerinin ortaya konulmasında ikincil veriler şeklindeki literatür çalışmalarından yararlanılmıştır. Yenilik yönetiminin mobilya sektörü uygulamalarında SCAMPER metodu çalışmanın özgün kısmını oluşturmaktadır. Mobilya sektörü paydaşlarının yenilikçilik düzeyinin belirlenmesi için Elazığ mobilya sektörü paydaşlarına uygulanan anketler değerlendirilmiştir. Sonuçta iş fikri, iş, işletme, işletmecilik fonksiyonları ve yenilik ekonomisi şeklindeki süreç ve bunun SCAMPER metodu uygulaması mobilya sektörü için ortaya konulmuş ve sektörün gelişmesi için yeni fikirler ve tasarımlar için bilimsel altyapı ve perspektif belirlenmiştir. Mobilya sektörü paydaşlarının faydalanacakları ve sektörde yenilikçilik ve yenilik ekonomisine ivme kazandıracakları bir çalışmadır. Ayrıca benzer çalışmaların farklı sektörlerde yaygınlaşmasında çoğaltan ve hızlandıran etki yapacak potansiyel ve değere sahip "yenilik sürecinin bilimsel bir metotla yönetilmesi" şeklinde faydalı çıktı sunmaktadır.

The founder of Economic Science Adam Smith (1723-1790) mentioned the process of business idea, business, enterprise, management, and economics. Long while J. Schumpeter mentioned Innovation Economics in 21 Century. New and innovative idea is the first steps of innovation economy that follows with idea, business, enterprise, management, and huge economics. Schumpeter explained Innovation term as responding to consumer needs as new market, new products, new supply chain, and new industries. Although there are so many studies on innovation, the movement of development countries in innovation economy is not fast or sufficient due to the luck of new idea, business, enterprise, management, and economics. The movement of innovation economy requires public mutation, changes, transformations, and revolution in the society. The process and method of innovation management process is need of innovation economy in especially developing countries. The objective of this study is to accelerate dissemination of innovation economy world separated. The aim is to explain the process of new idea, business, enterprise, management, and innovation economics with SCAMPER method as furniture case study in order to increase sustainability with info and knowledge support for new generation. The study contents explanation of innovation term, the terms of innovation application for furniture, the implementation of SCAMPER for furniture, and the current approach of furniture stake holders to innovation in Elazığ. The outputs of study are important for determination of innovation process management from idea, to business, from business management to innovation economics. Furniture stake holders can get benefit from the output of this study for innovation economy. Also, the outputs of study can extend for other sector or industries as new process of innovation management with method.
Innovation management; Case study of furniture sector application
Keywords: İşletme