ALMAN DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMLERİNDE ALMANCA HAZIRLIK EĞİTİMİ: FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - Karaman, Fatma (My University, 2023)
Türkiye’de 1935 yılından itibaren birçok üniversitede Alman dili ve edebiyatı bölümleri kurulmuştur. Günümüzde lisans düzeyinde 13 devlet üniversitesinde Alman Dili ve Edebiyatı bölümü bulunmaktadır. Bu bölümlerin eğitim süresi 1 yıl hazırlık ve 4 yıl lisans eğitimi olmak üzere toplam 5 yıldır. Ancak Fırat Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümü incelendiğinde hazırlık eğitiminin olmadığı saptanmıştır. Bölüme kayıt yaptıran öğrenciler Almanca sınavı yerine İngilizce sınavıyla bölüme alınmaktadır. Bu durum ise öğrencilerin çok yetersiz, hatta sıfır Almanca bilgisiyle bölümde öğrenim görmesine neden olmaktadır. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı Fırat Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde hazırlık eğitiminin olmamasının olumlu veya olumsuz yönlerini öğrencilerin görüşleri doğrultusunda araştırmaktır. Çalışmanın araştırma grubu Fırat Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatında öğrenim gören 142 öğrencidir. Katılımcılar hazırlık eğitiminin olmamasının birçok olumsuzluğa neden olduğunu, eğitim ve öğretim sürecinin başarılı olmasına engel bir durum olduğunu belirtmişlerdir. Hazırlık eğitiminin olmamasının dilbilgisi, telaffuz, dil becerileri, alan derslerini, kelime haznesi, sınıf geçmeyi, edebiyat derslerini etkileyerek bilişsel yönde öğrencileri olumsuz etkilediği, bunun yanı sıra bölüme uyum sağlayamama, özgüven eksikliği yaşama, motivasyon düşüklüğü, önyargının gelişmesi, başarısızlık duygusu yaşama olmak üzere duyuşsal birçok olumsuz etkisi de vurgulanmıştır.
Keywords: Lisans programı; Yabancı dil; hazırlık eğitimi; Alman dili ve edebiyatı