TİYOASETAMİD İLE KARACİĞER HASARI OLUŞTURULAN RATLARDA GENİSTEİNİN OKSİDATİF SİSTEM ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZYALIN, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2008)
Karaciğer hasarı; hepatit B ve C gibi viral iltihabi hastalıklar ile karaciğer yağlanması, alkolik hepatit ve siroz gibi alkolik ve non alkolik karaciğer hastalıklarını içeren kansere kadar ilerleyen bir seri hastalıklar dizisidir. Karaciğer hasarının insidansını etkileyen bir çok faktör vardır. Bunlar yaş, cinsiyet, etnik köken gibi demografik faktörler; hepatit B ve hepatit C virusü, aflatoksin, alkol, tütün, demir birikimi, endojen ve ekzojen hormonlar, diyet, şistozomiazis, vinil klorid, arsenik, gibi çevresel faktörler; siroz, immun fonksiyon, hemokromatozis ve diğer kalıtsal metabolik hastalıklar, şişmanlık, şeker hastalığı, alkolik olmayan yağlı karaciğer, gibi konakçıdan kaynaklanan faktörler olarak sıralanmaktadır. Deneysel olarak uygulanan Tiyoasetamidde (TAA) önemli bir hepatotoksik ajandır.Çalışmada 200-250 gram ağırlığında Sprague Dawley cinsi erkek ratlar kullanıldı ve ratlar 6 çalışma grubuna ayrıldı. 1. Grup (DMSO, n=7), %1.25 DMSO 12 hafta boyunca günlük subkutan olarak verildi. 2. Grup (TAA, n=7), 12 hafta boyunca haftada iki kez 200 mg/kg b.w. tiyoasetamid intraperitonal olarak verildi. 3. Grup (DDG, n=7), 12 hafta boyunca günlük 0.2 mg/kg b.w. genistein subkutan. olarak verildi. 4. Grup (DDG+TAA, n=7), 12 hafta boyunca günlük 0.2 mg/kg b.w subkutan. olarak genistein+haftada iki kez 200 mg/kg intraperitonal olarak. tiyoasetamid verildi. 5. Grup (YDG, n=7), 12 hafta boyunca günlük 0.4 mg/kg b.w. subkutan olarak genistein verildi. 6. Grup (YDG+TAA, n=7), 12 hafta boyunca günlük 0.4 mg/kg b.w., subkutan olarak. genistein+haftada iki kez 200 mg/kg intraperitonal olarak. tiyoasetamid verildi. Çalışma sonunda ratlar anestezi altında dekapite edilerek biyokimyasal parametreler için kan örnekleri, histopatolojik incelemeler için de karaciğer doku örnekleri alındı.Serum örneklerinde AST, ALT, LDH, plazma örneklerinde MDA, SOD ve NO tayini yapıldı. Doku örneklerinde ise MDA, GSH-Px, SOD, CAT ve NO tayini yapıldı. Eritrositlerde de ayrıca GSH-Px, SOD, CAT düzeylerine bakılarak hem TAA oluşturduğu hasar hem de oluşan hasara karşı genisteinin düşük ve yüksek dozlardaki etkileri araştırıldı.Çalışma sonunda TAA verilerek karaciğer hasarı oluşturulan ratlarda genisteinin, karaciğer enzimleri ve lipid peroksidasyonuna karşı koruyucu olduğu gözlendi. Diğer parametreler üzerindeki etkilerinin de zamana bağlı olarak iyileştirici olabileceği görüşüne varıldı. Bu nedenle genisteinin tüketiminin karaciğer hasarını önleme ve tedavide bir seçenek olarak kullanılabileceği düşünüldü.Anahtar kelimeler: Karaciğer hasarı, genistein, tiyoasetamid,

Hepatic damage is a serious of diseases progressing to cancer which includes viral infectious diseases (such as hepatitis B and C), steatosis, alcholic and non alcholic liver diseases (such an alcholic hapatitis and cirrhosis). These are many factors affecting prevalance of hepatic damage. These are demographic factors like age, ethnic origin; envariomental factors like hepatitis B and C viruses, aflatoxin, alchol, tobacco, iron deposition, endogenous and exogenous hormones; diet, schistosomiasis, viniyl chloride, arsenic cirrhosis, immune dusfunction, haemochromatosis and other hereditary metabolic diseases, host related factors such as obesity, diabetes, non alcoholic steatotis hepatic. Experimentally administered thioacetamide (TAA) is also an important hepatotoxic agent.In the current study, male Spraque Dawley rats weighing 200-250 g were used and rats were divided into 6 groups. Grup 1 (DMSO, n=7), %1.25 DMSO were injected subcutaneously per day for 12 weeks. Grup 2 (TAA, n=7), 200 mg/kg b.w. thioacetamide were injected intraperitonally twice a week for 12 weeks. Grup 3 (DDG, n=7), 0.2 mg/kg b.w. genistein were injected subcutaneously per day for 12 weeks. Grup 4 (DDG+TAA, n=7), 0.2 mg/kg b.w. genistein were injected subcutaneously per day for 12 weeks and 200 mg/kg b.w. thioacetamide were injected intraperitonally twice a week for 12 weeks. Grup 5 (YDG, n=7), 0.4 mg/kg b.w. genistein were injected subcutaneously per day for 12 weeks. Grup 6 (YDG+TAA, n=7), 0.4 mg/kg b.w. genistein were injected subcutaneously per day for 12 weeks and 200 mg/kg b.w. thioacetamide were injected intraperitonally twice a week for 12 weeks.At the termination, rats were decapitated under anastesia and blood samples and liver tissue samples were taken for biochemical and histopatological parameters respectively.AST, ALT and LDH in serum samples and MDA, SOD and NO in plazma samples were analysed whereas MDA, GSH-Px, SOD, CAT and NO analyses were conducted in tissue samples.TAA induced damage and effect of low and high dose of genistein were investigated by analysing GSH-Px, SOD and CAT activites in eritrocities.In conclusion, protective role of genistein aganist liver damage and lipid peroxidation in rats with TAA induced liver damage was observed. It was concluded that effects of genistein on the other parameters might be curative with time. Therefore comsumption of genistein might be an option in the prevention and the treatment of liver damage.Key words: Liver damage, genistein, thioacetamide.
The investigation of the effect on oxidative system of genistein in thioacetamide induced liver damage in rats
Keywords: Biyokimya