Effects of Use of Lactic Acid Bacteria Isolated from Whole Crop Corn as Inoculant on Corn Silage Fermentation and Aerobic Stability - Mutlu, Seda İflazoğlu; Terlemez, Fatma; Ökkeş,; Yılmaz, Okkes; Yilmaz,; Yılmaz, Mehmet; Azman, Mehmet Ali (My University, 2015)
Bu araştırma, mısır silajlarına katılan farklı laktik asit bakterilerinin (LAB) silaj kalitesi ve aerobik stabilite üzerine etkilerini belirlemek üzere yapılmıştır. Silaj materyali olarak mısır hasılı kullanılmış ve hiçbir katkıyapılmayan grup Kontrol, Lactobacillus delbrueckii katılan grup (LD),Lactobacillus plantarum katılan grup (LP) ve ticari inokulant olarakLactobacillus buchneri katılan grup (LB) deneme gruplarını oluşturmuştur. Fermantasyonun 5, 10, 15, 30 ve 60. günlerinde her gruptan üç kavanoz açılmış ve örnekler alınarak mikrobiyolojik ve kimyasal analizler yapılmıştır. Araştırmada, kontrol grubunda laktik asit (LA), asetik asit (AA) düzeyleri (g/kg-1KM) 30. günde en yüksek değere ulaşırken, inokulant katılan gruplarda bu organik asitler 5. günden itibaren hızla yükselmiş, bütirik asit (BA) düzeyi fermantasyonun ilk günlerinde yüksek bulunurken, deneme sonuna doğru önemli ölçüde azalmıştır (P<0.001). Deneme sonunda yapılan aerobik stabilite testinde pH, LA, toplam bakteri (PCA) düzeyleri ile maya bakımından gruplar arasında farklılık görülmemiş (P>0.05) ve grupların hiç birinde küf tespit edilememiştir. Sonuç olarak; silajlara inokulant katılmasının fermantasyonu olumlu yönde etkilediğini, ortamdaki laktik asit düzeyini hızla artırdığını söylemek mümkündür.
Keywords: Biyoloji; Ziraat Mühendisliği; Gıda Bilimi ve Teknolojisi; Ziraat; Toprak Bilimi