TÜRKİYE'DE E-OYLAMANIN SİYASAL KATILIM AÇISINDAN UYGULANABİLİRLİĞİNE DAİR BİR DEĞERLENDİRME - DAĞAŞAN, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu çalışma, e-oylamanın Türkiye'de uygulanabilirliğini siyasal katılım üzerinden normatif değerlendiren bir nitel araştırma sunmaktadır. Dijitalleşme sürecinin hız kazanmasıyla birlikte, demokratik süreçlerin teknolojiyle uyumlu hâle getirilmesi birçok ülkede önemli reform alanlarından biri hâline gelmiştir. Estonya, İsviçre, Norveç, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerde uygulanan e-oylama sistemleri, demokratik katılım mekanizmalarının teknolojik dönüşümüne ilişkin önemli deneyimler sunmakta; oy verme süreçlerinin sadeleşmesi, oy sayımının hızlanması, maliyetlerin azalması ve erişilebilirliğin artması açısından dikkate değer sonuçlar ortaya koymaktadır. Ancak literatür, e-oylama sistemlerinin siber güvenlik riskleri, oy gizliliğinin ihlali ihtimali, dijital eşitsizlik, yazılım şeffaflığı ve seçmen güveni gibi kritik tartışmaları da beraberinde getirdiğini göstermektedir. Çalışma kapsamında, Literatürdeki mevcut kaynaklar, politika belgeleri, teknik raporlar, hukuki metinler ve elektronik oylama uygulayan ülke örnekleri, sistematik içerik analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda çalışma, elektronik oylamayı siyasal, hukuki, teknik ve ekonomik boyutlarıyla ele alarak kapsamlı bir değerlendirme sunmaktadır. Siyasal açıdan, e-oylamanın temsil adaleti, demokratik meşruiyet ve katılım oranları üzerindeki potansiyel etkileri tartışılmış; özellikle genç nüfus, engelli bireyler ve yurt dışında yaşayan vatandaşlar açısından erişilebilirlik avantajları analiz edilmiştir. Hukuki açıdan, Türkiye'deki seçim mevzuatının e-oylamayı kapsamadığı; oy gizliliği, kimlik doğrulama, denetim mekanizmaları ve veri güvenliği gibi alanlarda kapsamlı bir yasal çerçeveye ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir. Teknik boyutta, Türkiye'nin mevcut dijital altyapısı, SEÇSİS sistemi, VOITERM girişimleri ve HAVELSAN'ın e-sandık projeleri incelenmiş; altyapının geliştirilebilir nitelikte olduğu ve belirli standartlarla uyumlaştırılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ekonomik açıdan ise elektronik oylama sistemlerinin uzun vadede maliyetleri azaltma potansiyeline sahip olduğu, ancak başlangıç yatırım maliyetlerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Türkiye özelinde yapılan değerlendirmeler, ülkenin dijitalleşme düzeyi, genç nüfus profili, e-Devlet kullanım oranları ve kurumsal kapasitesi dikkate alındığında; e-oylama sistemlerini uygulayabilecek teknik altyapıya sahip olduğunu göstermektedir. Ancak siyasal kutuplaşma, seçim güvenliği tartışmaları ve dijital okuryazarlık farklılıklarının toplumsal kabul açısından önemli engeller oluşturduğu söylenebilir. Bu nedenle çalışma, elektronik oylamaya geçiş sürecinin ani ve kapsamlı bir dönüşümden ziyade, kademeli ve denetlenebilir pilot uygulamalarla desteklenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Pilot uygulamaların ardından bağımsız denetim mekanizmaları, uluslararası normlara uygun şeffaf güvenlik protokolleri, seçim güvenliğine ilişkin kamu bilgilendirme stratejileri ve seçmen eğitimi programlarının oluşturulması önerilmektedir. Sonuç olarak, çalışma, elektronik oylama sistemlerinin Türkiye'de uygulanabilirliğinin mümkün olabileceğini göstermektedir.

This study is a qualitative and normative research that evaluates the effects of electronic voting (e-voting) systems on political participation and their applicability in Turkey from a multidimensional perspective. With the acceleration of the digitalization process, aligning democratic procedures with technological developments has become an important area of reform in many countries. E-voting systems implemented in countries such as Estonia, Switzerland, Norway, Brazil, and India offer significant experiences regarding the technological transformation of democratic participation mechanisms; they produce remarkable outcomes in terms of simplifying voting procedures, speeding up vote counting, reducing costs, and increasing accessibility. However, the literature also highlights critical discussions concerning cybersecurity risks, the potential violation of ballot secrecy, digital inequalities, software transparency, and voter trust. Within the scope of the research, national and international literature, policy documents, technical reports, legal texts, and comparative country cases of electronic voting practices were analyzed using systematic content analysis. Accordingly, the study provides a comprehensive evaluation by addressing e-voting from political, legal, technical, and economic perspectives. Politically, the potential effects of e-voting on representational fairness, democratic legitimacy, and voter turnout were examined, and the accessibility advantages for young populations, individuals with disabilities, and citizens living abroad were analyzed. Legally, it was determined that the current election legislation in Turkey does not encompass e-voting and that a comprehensive legal framework is required in areas such as ballot secrecy, identity verification, audit mechanisms, and data security. In the technical dimension, Turkey's existing digital infrastructure, the SEÇSİS system, VOITERM initiatives, and HAVELSAN's e-ballot box projects were reviewed, and it was concluded that the infrastructure is improvable and can be harmonized with certain international standards. Economically, it was found that while electronic voting systems have the potential to reduce costs in the long term, their initial investment costs are relatively high. Evaluations specific to Turkey indicate that, considering the country's level of digitalization, young population profile, e-Government usage rates, and institutional capacity, Turkey has the technical infrastructure required to implement e-voting systems. However, political polarization, debates on election security, and differences in digital literacy pose significant challenges for societal acceptance. Therefore, the study emphasizes that the transition to electronic voting should be supported not by a sudden and comprehensive transformation but through gradual and controllable pilot implementations. Following these pilot applications, the establishment of independent audit mechanisms, transparent security protocols in line with international norms, public information strategies on election security, and voter education programs is recommended. In conclusion, the study shows that the applicability of electronic voting systems in Turkey is possible.
An evaluation of the applicability of e-voting in terms of political participation in Turkey
Keywords: Siyasal Bilimler