Epileptik hastalarda Toxocara canis seropozitifliği - Kaplan, Mustafa; Bulut, Serpil; Gödekmerdan, Ahmet; Kuk, Salih; Kalkan, Ahmet (My University, 2002)
İdiyopatik epilepsi tanısı alan olgularda Toxocara canis seropozitifliğini araştırmak amacıyla Nöroloji kliniğine başvuran epilepsi olguları içerisinde, kranial MRI ve diğer tetkiklerle etyolojik neden saptanamayan ve idiopatik epilepsi tanısı konan 47 hasta çalışmaya alındı. Tüm olguların 15'inde (%31.9), seropozitiflik saptanırken, 26 erkek hastanın 11'inde (%42.3) ve 21 kadın hastanın 4'ünde (%19.0) seropozitiflik saptandı. Erkek olgularda seropozitiflik kadın olgulardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0.05). Sonuç olarak, çalışma grubumuzda saptadığımız bu yüksek seropozitifliğin, idiyopatik epilepsi Biyolojisinde T. canis'in bir rolü olduğunu söylemek için yeterli olmadığını düşünmekteyiz. Ancak, bu hastalarda görülen ve T. canis'e maruz kalma riskini artırabilecek davranış bozukluklarının seropozitiflik oranında etkili olduğu söylenebilir. Bölgemiz gibi kırsal bölgelerde epileptik hastaların toksokaryoz yönünden risk grubu olduğu kanısındayız.
Keywords: Risk faktörleri; Epilepsi; Epilepsiler; miyoklonik; Serolojik testler; Toxocara canis